Verduurzaming: ga van dat gas af!

In de huidige reeks van columns gaan wij steeds in op verduurzaming. Eén van de meest belangrijke onderwerpen van dit moment zijn de energieprijzen en dan met name die van gas. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen fors gestegen. Met Prinsjesdag heeft het Kabinet wel maatregelen bekend gemaakt om de afname van gas betaalbaar te houden, maar desondanks is reden te meer om nu te kijken naar de mogelijkheden om van het gas af te gaan. Het is duurzamer en een stuk beter voor het milieu. Maar hoe zit dit in appartementencomplexen?

Verplicht door de VvE

Allereerst is het van belang om te weten dat een VvE in beginsel niet kan afdwingen dat eigenaars van het gas af moeten. Net zo min als dat een VvE eigenaars kan dwingen om - op eigen kosten - een warmtepomp aan te schaffen. Dit is een inbreuk op het exclusieve gebruiksrecht van een eigenaar. Dit kan dan dus alleen slagen als eigenaars vrijwillig medewerking verlenen aan het plaatsen van een warmtepomp.

Zelf plaatsen

Een eigenaar die zelf graag van het gas af zou willen, zou bijvoorbeeld wel een warmtepomp kunnen laten plaatsen. U kunt zicht voorstellen dat ook bij het plaatsen van een warmtepomp wijzigingen aan de gemeenschappelijke gedeelten en zaken zullen moeten plaatsvinden. Er zal dus (weer) toestemming van de vergadering van eigenaars zijn vereist. Wil je dus een warmtepomp laten plaatsen, dan zal je eerst om toestemming moeten vragen in de vergadering van eigenaars.

Bedenk dan ook dat de vergadering van eigenaars voorwaarden kan verbinden aan de plaatsing. Denk aan voorwaarden met betrekking tot locatie van de plaatsing, te gebruiken materialen en eisen (certificering) van de installateur etc. Een goede voorbereiding is dus zeker aan te raden. En ook overleg in een vroegtijdig stadium met het bestuur past daarbij.

Aandachtspunten

Zoals aangegeven bij eerdere columns over verduurzaming is het ook bij het laten plaatsen van warmtepompen verstandig op een aantal punten te letten. Het is verstandig bij de opstalverzekering van de VvE na te gaan of het plaatsen van een of meer warmtepompen invloed heeft op de premie en het eigen risico. Verder is het handig op voorhand na te denken over de vraag waar eigenaars de buitenunit van de warmtepomp mogen plaatsen. Over het plaatsen van de buitenunits en aan welke regels deze dienen te voldoen, zouden regels gemaakt kunnen worden in de vergadering van eigenaars. Deze regels kunnen worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement. Verder adviseren wij altijd - want dat is belangrijk voor de toekomst - de afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Zo weten de VvE en dus ook de overige eigenaren waar zij aan toe zijn.

Conclusie

Van het gas afgaan behoort tot de mogelijkheden. Het is in ieder geval voor de individuele eigenaar mogelijk - met toestemming van de vergadering van eigenaars - een warmtepomp te plaatsen om van het gas af te kunnen. VvE’s kunnen eigenaars niet zomaar verplichten om zelf van het gas af te gaan.

Let wel: zorg telkens voor een goede voorbereiding en goed overleg met het bestuur van de VvE. Er is namelijk veel mogelijk en zo zwart-wit als het in de media geregeld wordt geschetst (bijvoorbeeld: één eigenaar houdt de complete verduurzaming van een VvE tegen) is het zelden.

Carmen Pool en mr. Marnix J.J. Nijenhof – Rijssenbeek Advocaten

Meer informatie over aardgasvrij wonen is te vinden op de themapagina Aardgasvrij.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading