Kabinet neemt maatregelen zodat iedereen woning kan verduurzamen

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO). Vorig jaar is onder meer het aardgasverbruik in woningen met zo'n 15 procent gedaald, zijn zo'n 100.000 warmtepompen geplaatst, verdubbelde het aantal subsidieaanvragen en kregen meer dan tweehonderdduizend woningen een beter energielabel.

Om de verduurzaming nog verder te versnellen, en omdat iedereen moet kunnen meedoen, heeft het kabinet een aanvullend pakket van 900 miljoen euro samengesteld speciaal voor lagere en middeninkomens. Zo wordt een duurzaam huis voor iedereen betaalbaar en kan de energierekening voor iedereen omlaag.

Scala aan maatregelen

Tot en met 2030 wordt 13 miljard euro geïnvesteerd in verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving. Hierin zitten middelen om te zorgen dat iedereen mee kan doen, ook huurders en woningeigenaren met lagere en middeninkomens. Voor deze groep is het aanvullend pakket van 900 miljoen euro aan maatregelen genomen. Daar bovenop wordt nog 1,5 miljard euro beschikbaar voor de verduurzaming van woningen in Groningen. Het kabinet sprak via de nationale prestatieafspraken met woningcorporaties af om sneller te verduurzamen, het niet meer verhuren van huurwoningen met E-, F- en G-labels vanaf 2029, het aardgasvrij maken van 450.000 woningen én het toekomst-klaar isoleren van 675.000 sociale huurwoningen. Verder zet het kabinet in op huurverlaging voor woningen met slechte energielabels, het nationaal isolatieprogramma voor eigenaren van koopwoningen in kwetsbare wijken met veel energiearmoede, gerichte ontzorging van VvE's die willen verduurzamen, subsidie voor lokale bewonersinitiatieven en doe-het-zelf-initiatieven en de aanpak van energiearmoede en ondersteuning door energiefixers.

Subsidies en leningen voor VvE's

Naast de nieuw aangekondigde maatregelen zijn er de bestaande subsidies en leningen voor VvE's die willen verduurzamen. Zo is er de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Onlangs is de rente voor deze lening verlaagd met 1,5% door een extra investering van het Rijk. Wil jouw VvE meer weten of direct aan de slag? Neem contact op met VVE-010 voor kosteloos advies.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading