VvE-vraag van de maand: vervangen we de rookgasafvoerkanalen nog?

Dagelijks krijgt VVE-010 allerlei VvE-vragen. Soms is het antwoord kort en eenvoudig te geven, soms is meer uitzoekwerk nodig. Wat voor vragen zijn het? In de rubriek 'VvE-vraag van de maand' lichten we er steeds eentje uit. Deze keer bespreken we de vraag of het verstandig is de rookgasafvoerkanalen (nog) te vervangen.

vraagVraag

Een adviesbureau heeft in opdracht van een VvE met bouwjaar 2009 onderzoek gedaan naar de staat van de rookgasafvoerkanalen. Het advies is om uiterlijk binnen een jaar maatregelen te treffen omdat anders de installatie afgekeurd wordt. Het VvE-bestuur vraagt ons of ze nog moeten investeren in het verwarmen met cv-ketels. Want in de gasloze toekomst die op ons afkomt worden die kanalen immers overbodig. Veel VvE's staan voor dit dilemma.

antwoordAntwoord

VVE-010 adviseert dit vraagstuk in een (extra) algemene ledenvergadering (ALV) te bespreken om samen met de leden te bepalen wat de stappen zijn. In dit voorbeeld heeft de VvE heel weinig tijd om onderzoek naar een alternatieve verwarmingsbron te doen, de financiering te regelen en de werkzaamheden uit te voeren.

Dit zijn de mogelijkheden:

  1. Laat nieuwe rookgasafvoerkanalen plaatsen. Voordeel hiervan is dat er duidelijkheid is voor de komende 10-15 jaar. Dan kun je in die periode focussen op het onderzoeken van alternatieve verwarmingsopties met bijkomende werkzaamheden. Zoek bijvoorbeeld uit of het pand voldoende geïsoleerd is voor de toekomstige verwarmingsbron.
  2. Doe een poging om snel een alternatief te onderzoeken (stadswarmte of all electric). Voor stadswarmte is van belang of er al een leiding in de buurt ligt. Neem daarvoor contact op met de warmteleverancier. Voor een all electric alternatief met warmtepompen is uitgebreid onderzoek nodig. Neem daarvoor contact op met een installatieadviseur.
  3. Leg in een (extra) ALV de twee opties voor en laat de ledenvergadering een besluit nemen. Als bestuur heb je in het vervolg financieel mandaat nodig om het besluit verder uit te werken. Aan genoemde vervolgstappen zijn onderzoekskosten verbonden. Hiervoor kan de VvE gebruik maken van subsidie voor verduurzamingsonderzoek en -advies (SVVE).

infoToelichting

De keuring van installaties is strenger geworden. Daardoor zou het kunnen dat de VvE versneld moet investeren in de installaties. We raden elke VvE met rookgasafvoerkanalen aan om de alternatieven te laten onderzoeken en een plan voor andere verwarmingsopties te maken. Denk je als bestuur niet te hoeven handelen nadat een rookgasafvoerkanaal is afgekeurd? Bespreek dan met je beheerder of een jurist de mogelijke aansprakelijkheid.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading