vve010-erasmusbrug

VVE-010
Welkom bij dé serviceorganisatie voor eigenaren

vve010-erasmusbrug-2

Kom alles te weten  over je VvE

s11

We helpen je verder

vve010-hillesuis

Lees alles over het activeren van je VvE

vve010-katendrecht

Meer weten over duurzaam onderhoud?

vve010-molierebuurt

Een aantal wijken in Rotterdam Zuid kent een speciale VvE

vve010-stad2

Informatieavond bijwonen over duurzaamheid

vve010-verhuizen

Veel gestelde vragen en antwoorden

Alles over de VvE

Algemene informatie

>>

p01ph01

Activeren VvE

Activeren VvE

>>

cp01cp01

Voor kopers

Appartement kopen?

>>

cph01cp01
 • Algemene informatie

  Wanneer je met meerdere woningen onder een dak zit word je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren).

  Lees meer  >>
 • De naam zegt het al, de verenging wordt gevormd door alle eigenaren. Deze vereniging zorgt voor het regelen van het onderhoud van het gebouw en komt op voor de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het (groot) onderhoud van jullie pand. Om dat goed te laten verlopen heb je rechten en plichten.

  Is je VvE nog niet actief, meld je dan bij ons of kijk bij de pagina "activeren VvE". Wij kunnen je (gratis) helpen bij de start. Zie onze contactgegevens. 

 • Onderhoudsplan

  Het is belangrijk om het onderhoud goed te plannen. Daar is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor.

  Lees meer  >>
 • In een mjop staat de technische staat van het gebouw omschreven. Daarbij wordt een begroting gegeven welke maatregelen met kostenindicatie de komende jaren genomen moeten worden om het gebouw in een goede staat van onderhoud te houden. Op basis van die kostenraming kan de maandelijkse bijdrage vastgesteld worden om voldoende te reserveren voor het aankomende onderhoud. Zo’n plan kun je laten opstellen door een bouwkundig adviesbureau.

  Daarnaast adviseren wij om bij de onderhoudsplannen ook na te gaan welke maatregelen de VvE kan nemen om jullie pand duurzamer te maken. Vaak weegt de lagere energierekening ruimschoots op tegen de kosten van de investering die de VvE moet maken. Wil je weten wat je in jouw situatie kunt doen? Klik dan hier.

 • Financiën

  Het doel van je VvE is, te zorgen dat jullie pand in goede staat blijft.

  Lees meer  >>
 • Maar onderhoud is duur en daarom zal de VvE moeten sparen. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van de hoeveelheid onderhoud dat wordt verwacht en hoe groot het pand is. Overigens, sinds 1 mei 2005 is het wettelijk verplicht om geld te reserveren voor groot onderhoud.

  Het bestuur en/of beheerder adviseert de ledenvergadering over de hoogte van de maandelijkse bijdragen. Iedere eigenaar moet dit vastgestelde bedrag maandelijks storten op de rekening van de VvE.

  Om het toekomstig onderhoud te kunnen bepalen is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) nodig. Op basis van het MJOP wordt doorgerekend wat jaarlijks gereserveerd moet worden.

  In een appartementengebouw kunnen sommige appartementen groter zijn dan andere. Daarom gaat de splitsingsakte uit van een verdeelsleutel: de breukdelen. De hoogte van de maandelijkse bijdrage is hierop gebaseerd en daardoor kan de bijdrage per appartement verschillen.

  Het geld in het reservefonds is puur voor het (groot-)onderhoud van het pand. Daarnaast betalen de eigenaren ook voor de reguliere lasten van de VvE, zoals verzekeringen en schoonmaakkosten.

   

 • Een VvE activeren

  Vaak is er een tijd niet vergaderd en zijn de leden niet op de hoogte van hun verplichtingen, niet geïnteresseerd of weten zelfs niet eens dat ze in een VvE zitten. In vaktermen heet dat een ‘slapende VvE’. Er zijn twee manieren om de VvE te activeren. VVE-010 kan dat voor je doen. Je kunt het ook zelf doen.

  Lees meer  >>
 • In beide gevallen begint het met een vergadering. In het splitsingsreglement staat meestal vermeld hoeveel eigenaren minimaal aanwezig moeten zijn om een vergadering te houden, die ook geldige besluiten kunnen nemen. In de splitsingsakte staat ook hoeveel tijd er tussen de uitnodiging en de vergadering moet zitten. Dit is gedaan om alle eigenaren de gelegenheid te geven om bij de vergadering te zijn. 

  Willen de mede-eigenaren niet meewerken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met de verdere stappen.

 • Zelf een VvE opstarten

  Om het je makkelijker te maken hebben wij een handig starterspakket samengesteld. Hierin vind je belangrijke informatie voor het zelfstandig opstarten van je VvE. Ook voegen we enkele documenten toe die je kunt gebruiken wanneer je zelf de administratie en het beheer gaat doen.

  Lees meer  >>
 • Het starterspakket bevat een begeleidende brief en een aantal brochures (PDF):
  • Begeleidende brief
  Hé buurman! Wakker worden! (over het actief maken van VvE’s)
  Hé buurman! Zullen we uw voordeur eens schilderen? (over het samen onderhouden van een gebouw)
  Bespaar energie in huis en met de VvE (over energiebesparing)
  VvE-checklist (checklist voor kopers van een appartement)

  En voorbeelddocumenten voor de opstart van je VvE (Word):
  uitnodiging Algemene Ledenvergadering
  uitnodiging Tweede Algemene Ledenvergadering (als er de eerste keer onvoldoende leden waren)
  agenda Algemene Ledenvergadering
  agenda Tweede Algemene Ledenvergadering
  notulen Algemene Ledenvergadering

  Als je een appartement koopt, hoor je van de notaris ook een splitsingsakte te krijgen. Dit is de oprichtingsakte van de VvE waarin onder andere is opgenomen voor welk deel iedere eigenaar bij hoort te dragen in de kosten. In vrijwel alle splitsingsakten wordt verwezen naar een zogenaamd ‘Modelreglement’. In het Modelreglement staan algemene regels en bepalingen opgenomen. Zijn er uitzonderingen en toevoegingen, dan komen die in de splitsingsakte. De meest gebruikte modelreglementen zijn hieronder te downloaden. In je splitsingsakte staat het jaartal vermeld van het Modelreglement dat voor jou van toepassing is.

  splitsingsregelement 1973
  splitsingsregelement 1983
  splitsingsregelement 1992
  splitsingsregelement 2006

 • Vergaderen

  Om zaken te kunnen regelen binnen je VvE dien je met je buren hierover te overleggen. 

  Lees meer  >>
 • Je VvE is zelfs verplicht om één keer per jaar te vergaderen. Een andere verplichting is dat je VvE een bestuur kiest. Je mag daarin ook externe personen benoemen. Een beheerder bijvoorbeeld. Het bestuur heeft tot taak de besluiten die in de vergaderingen genomen zijn uit te voeren. Het bestuur beheert ook de financiële middelen. Eén keer per jaar legt het bestuur daarvoor verantwoording af. Het bestuur of de beheerder stelt ook een begroting op voor het lopende of komende jaar. Op basis daarvan doet het bestuur een voorstel voor de VvE-bijdrage die de eigenaren gaan betalen. De bijdrage bestaat uit twee delen. Allereerst spaart de VvE voor het reservefonds. Dit is bedoeld om de staat van het hele appartementengebouw op peil te houden.

  Daarnaast wordt bij de maandelijkse bijdrage ook rekening gehouden met andere kostenposten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kosten voor een gezamenlijke opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, de schoonmaak van het portiek of het trappenhuis, de reservering voor onderhoud en reparatie, eventuele contracten en het algemene beheer.

 • Wat moet ik weten?

  Ik ga een huis kopen, welke vragen moet ik stellen en waar moet ik op letten?

  Lees meer  >>
 • Erkende vastgoedmakelaar
  Stel, je hebt een leuk appartement gezien. Wat ga je doen? Het eerste is kijken op internet met welke makelaar je te maken hebt. Wij adviseren je om zaken te doen met een erkende makelaar. Doordat deze makelaars zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie weet je zeker mag je ervan uitgaan dat zij kwaliteit leveren en dat ze zich houden aan de richtlijnen van de beroepsorganisatie.

  Tip: kijk ook eens naar deze funderingskaart. Hierop staan alle beschikbare rapporten per pand.

  Actieve Vereniging van Eigenaren (VvE)
  Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gebouw. Is die VvE niet actief, dan zal de bank je hoogstwaarschijnlijk geen hypotheek geven. De makelaar kan je vertellen of de VvE actief is. Maar je kunt ook terecht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

  Handelsregister
  VvE’s hebben vaak te maken met grote belangen en grote bedragen. Daarom wordt een VvE ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het Handelsregister is openbaar en zo kunnen ook andere partijen de gegevens inzien. Bijvoorbeeld wie de bestuurders van de VvE zijn.

  Ook voor wie een appartement wil kopen, biedt het Handelsregister uitkomst. Je kunt snel zo controleren of er een VvE is, wie de bestuursleden zijn en hoe je ze kunt bereiken.

  Aan de inschrijving zijn kosten verbonden. Meer weten? Kijk op www.kvk.nl/nieuweinschrijvers

  Onderhoudskosten
  De belangrijkste taak van een VvE is te zorgen dat het pand in een goede conditie blijft. Om dat te kunnen doen moeten de leden van de VvE sparen en iedere maand een bedrag naar de VvE overmaken. De hoogte van dit bedrag wordt door een aantal factoren bepaald, zoals de onderhoudsreservering, de leeftijd van het pand en het aantal leden van de VvE. Daarnaast heeft de VvE ook vaste lasten. Denk aan de opstalverzekering, energiekosten van de algemene ruimte en schoonmaakkosten. Ook die worden verrekend in de maandelijkse bijdrage.

  Dit zijn dus kosten die bovenop uw andere maandlasten komen. De makelaar kan je vertellen hoe hoog de VvE-bijdrage is.

  Verzekeringen
  Als je een eigen woning hebt, heb je te maken met twee soorten verzekeringen. De opstal- en de inboedelverzekering.

  Bij een VvE is het verplicht dat de vereniging het hele gebouw verzekert tegen schade van buitenaf: de opstalverzekering en de WA-verzekering. Om dat te kunnen doen moet de herbouwwaarde van het hele pand worden vastgesteld. Verzekeraars gebruiken hiervoor herbouwwaardemeters

  Met een opstalverzekering zijn de spullen in je appartement nog niet verzekerd. Daar is een inboedelverzekering voor nodig. Die zal je apart moeten afsluiten.

 • Checklist voor kopers

  Een appartement kopen is een belangrijke beslissing, met verstrekkende gevolgen. Zowel juridisch als financieel. Het is daarom verstandig om voor die tijd de zaken op een rijtje te hebben. Doe de checklist. Kom je er alleen niet uit, neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.

  Lees meer  >>
 • .

 • Funderingskaart

  Met de funderingskaart kunt u tot op adresniveau informatie raadplegen over risicogebieden, funderingstypen en grondwaterstanden in Rotterdam. Klik hier om de funderingskaart te bekijken.

   

  Lees meer  >>
 • De funderingskaart is bedoeld als hulpmiddel. Bijvoorbeeld als u funderingsproblemen vermoedt of als u een woning wilt (ver)kopen in Rotterdam.Met de funderingskaart kunt u tot op adresniveau informatie raadplegen over risicogebieden, funderingstypen en grondwaterstanden in Rotterdam.

  Voor nadere informatie over funderingsproblemen en de aanpak hiervan verwijzen wij u naar: www.rotterdam.nl/funderingsproblemen

  Vragen, opmerkingen en suggesties kunt u sturen naar: funderingsloket@rotterdam.nl. Indien uw vraag gaat over een specifiek adres gelieve straat en huisnummer vermelden in het onderwerp veld. Met de funderingskaart kunt u tot op adresniveau informatie raadplegen over risicogebieden, funderingstypen en grondwaterstanden in Rotterdam.

VVE-010 Vandaag

 • Op 26 oktober hebben we een informatieavond over alles wat je moet weten over een actieve VvEOm u meer inzicht te geven in een VvE en haar mogelijkheden organiseren wij deze (vrijblijvende) informatieavond. 

  info

   

  Lees meer  >>
 • Op deze avond vertellen wij u meer over de VvE in het algemeen, daarbij komen  onder andere de volgende onderwerpen aan de orde: wanneer is de VvE actief, uitleg over de splitsingsakte, wie doet wat binnen de VvE en hoe regel je het onderhoud met elkaar. Er is ook  ruim gelegenheid voor vragen en opmerkingen. De avond is interactief en informeel van opzet.  

  De bijeenkomst vindt plaats op 26 oktober 2017, HUB Rotterdam, 1e Middellandstraat 103, 3021 BD Rotterdam. Deelname is gratis. Wij willen uiteraard wel weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Daarom verzoeken wij u aan te melden door een mail te sturen naar info@vve010.nl. Wilt u ook vermelden van welke VvE u bent?

   

  Het programma is als volgt:

  Inloop met koffie vanaf 19.15 uur

  19.30 uur          Opening en presentatie VVE-010 door Wilma Schoonewil (VVE-010)

  20.15 uur          Vragen indienen

  20.20 uur          Pauze

  20.30 uur          Vragen behandelen

  21.15 uur          Sluiting

   

  Wij zien uit naar uw komst.

 • Donderdag 26 oktober, 2, 9 en 16 november organiseert het Rotterdams Milieucentrum weer de cursus Milieucoach. Een praktische cursus van 4 avonden over energiebesparing – en duurzaamheid in huis met veel aandacht voor hoe je deze informatie kan overbrengen. Na afloop ontvangen de deelnemers het certificaat Milieucoach. De afgelopen jaren werden er meer dan 350 (!) milieucoaches opgeleid in Rotterdam. De cursus is gratis.

  .milieucoach

  Lees meer  >>
 • Aanmelden kan via: info@milieucentrum.rotterdam.nl.

  Certificaat
  Met het certificaat kunnen de Milieucoaches voorlichting geven in hun eigen netwerk. Zoals in eigen kring, straat of buurt, bij een vereniging of in het buurthuis/de “Kamer van de wijk”. De Milieucoaches maken hierbij gebruik van een e.koffer vol demonstratie-materiaal, de besparingsladder en de opZuinig!-quiz. De cursus Milieucoach is gratis. De cursussen gaan naast energie besparen ook over het gezamenlijk opwekken van duurzame energie en het betrekken van uw (mede-)bewoners. Dus de cursus Milieucoach is uiterst geschikt voor Vereniging van Eigenaren (VVE) en voor huurdersgroepen! De afgelopen jaren zijn er ruim 300 (!) milieucoaches opgeleid in Rotterdam.

 • Op 5 oktober hield VVE-010 een informatie avond over isolatie. 

  Klik hier voor de basispresentatie van VVE-010 en hier voor de presentatie over isolatie van Frank Spruit.

  Lees meer  >>
 • Op de avond werden de mogelijkheden voor isolatie besproken voor VvE's die duurzame maatregelen willen nemen. VvE’s die interesse hebben om maatregelen te nemen om te verduurzamen en om de woningen te verbeteren werden opgeroepen zich aan te melden bij VVE-010. Na aanmelding wordt bekeken of gratis begeleiding aangeboden kan worden vanuit VVE-010 om het proces te begeleiden. VvE’s krijgen dan hulp bij het opstellen van verbeterpakketten en inzicht in de bijbehorende woonlasten. Ook zullen de mogelijkheden voor subsidies en financiering worden meegenomen bij de begeleiding. Voor vragen kunt u ons bellen op (010)4237979 of een mail sturen aan info@vve010.nl

 • Op 21 september hield VVE-010 een informatie avond over zonne-energie. 

  Klik hier voor de basispresentatie van VVE-010 en hier voor de presentatie over zonne-energie van Wim Schutte.

  Lees meer  >>
 • Op de avond werden de mogelijkheden voor zonne-energie op het dak besproken voor VvE's die duurzame maatregelen willen nemen. VvE’s die interesse hebben om maatregelen te nemen om te verduurzamen en om de woningen te verbeteren werden opgeroepen zich aan te melden bij VVE-010. Na aanmelding wordt bekeken of gratis begeleiding aangeboden kan worden vanuit VVE-010 om het proces te begeleiden. VvE’s krijgen dan hulp bij het opstellen van verbeterpakketten en inzicht in de bijbehorende woonlasten. Ook zullen de mogelijkheden voor subsidies en financiering worden meegenomen bij de begeleiding. Voor vragen kunt u ons bellen op (010)4237979 of een mail sturen aan info@vve010.nl

 • Cursus ‘Rotterdamse VvE’s Met Energie’

  Tijdens de cursus Rotterdamse VvE’s Met Energie wordt in twee avonden de relevante juridische, financiële en bouwkundige kennis behandeld die nuttig is bij het maken van een verduurzamingsplan voor uw VvE-gebouw. Met veel aandacht voor het besluitvormingsproces.

  De cursussen worden gegeven door Mimi Slauerhoff(van VvE’s met Energie) en Corine Erades (van Blijstroom) en vormen samen Rotterdamse VvE’s met Energie. Zij hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van VvE’s.
  Data Cursus ‘RVME' 2
  28-september en 12-oktober
  Meld u nu aan voor deze cursus!
  Data Cursus ‘RVME' 3
  5-oktober en 26 oktober
  Meld u nu aan voor deze cursus!
  De cursus 'Rotterdamse VvE's Met Energie is gratis en verplicht u tot niets.
  De bijeenkomst wordt gehouden in Blue City, Maasboulevard 100, 3063 NS Rotterdam

   

  Lees meer  >>
 • -

 • Op 7 september hield VVE-010 een informatieavond over isolatie. 

  Klik hier voor de basispresentatie van VVE-010 en hier voor de presentatie over isolatie van PKW.

  Lees meer  >>
 • -

 • Lees meer  >>
 • In een dag op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen. Dat is het doel van de informatiedagen die VvE Belang dit najaar op 10 plaatsen in het land organiseert.

  De 1,2 miljoen appartementseigenaren en de meer dan honderdduizend bestuursleden van de VvE kunnen zich tijdens deze dagen over de laatste ontwikkelingen laten informeren. Over de Wet verbetering functioneren VvE’s. De laatste stand van zaken met het nieuwe modelreglement. Over energiebesparing en energietransitie, de route naar een gasloos 2050. Ook het functioneren van de VvE zelf, haar financiën en het onderhoud aan het gebouw komt aan bod.

  Deelname aan de informatiedagen is gratis. Aanmelding kan via www.vvebelang.nl

 • Studiegroep ‘Zon’

  In de studiegroep zon krijgt u handvatten om uit te zoeken hoe haalbaar PV-panelen (zonnepanalen) voor uw VvE te onderzoeken. In de studiegroep komen alle relevante aspecten aan bod. (Juridische, financiële en technische zaken.)
  De studiegroep is gratis en verplicht u tot niets.
  Data studiegroep 'Zonnestroom' 2
  Dag 1: 1-november 
  Dag 2: 29 november
  Meld u nu aan voor de studiegroep!
  De bijeenkomst wordt gehouden in Blue City, Maasboulevard 100, 3063 NS Rotterdam.

   

   

  Lees meer  >>
 • Bent u benieuwd naar meer activiteiten van VVE-010 komende tijd? Hier vindt u een overzicht! Wij zullen deze lijst regelmatig updaten met de nieuwste informatie over informatieavonden, cursussen, etc.

 • VVE-010 biedt begeleidingstrajecten aan om VvE’s te helpen met het verduurzamen van hun wooncomplex. Eén van de trajecten is de Söderblomplaats.

  Het complex is opgeleverd in 1972, omvat 184 appartementen, en is voorzien van 5 trappenhuizen met een lift. Op de begane grond bevinden zich de entreehallen met elk een bibliotheek, de garageboxen en de bergingen. De eigendomsverhouding tussen particulieren en institutionele belegger is een evenwichtige 50/50.

  De VvE heeft het MJOP in 2017 geheel herzien en werkt met een jaarlijks sluitende begroting. De VvE wil een volgende stap nemen, zodat ze klaar is voor de toekomst! Hierbij wordt gedacht aan het verduurzamen van het complex door het terugdringen van het energieverbruik, eigen energieopwekking, e.e.a. hand in hand met een verhoging van het wooncomfort! In 2017 zijn bewoners via onder andere een informatie-ochtend geïnformeerd over wat er allemaal mogelijk is. Op de website van VVE-010 zijn filmpjes, presentaties, etc. te vinden, zodat je kunt volgen wat er hier allemaal gebeurd! Wellicht word je ook op goede ideeën gebracht voor je eigen VvE.

  Lees meer  >>
 • .

 • MVO Festival in Zevenkamp

  Op 10 oktober 2017 wordt voor de derde keer het MVO Festival georganiseerd. Het thema van dit jaar Duurzaamheid. Natuurlijk is VVE-010 daar ook bij aanwezig. Temeer omdat 10 oktober 2017 landelijk is uitgeroepen tot de Dag van de Duurzaamheid.

  Kom bij ons kijken en laat je informeren wat er aan jouw pand nog verbeterd kan worden. Wist je overigens dat bij twee energiebesparende maatregelen, het Rijk bijdraagt? En dat we je kunnen begeleiden in dat hele proces!

   Kortom, alle reden om er op 10 oktober bij te zijn. Adres: Zevenkampse Ring 301. 3068 HG Rotterdam     Tijd: 16.00 – 21.00 uur Kijk hier voor meer informatie.

  Lees meer  >>
 • .

 • Molière Postcoderoos
  Bent u lid van een VvE en wilt u groene energie opwekken met zonnepanelen? Het project 'Molière-Postcoderoos' is voor u dan dé kans om zelf groene energie op te wekken en te profiteren van een lagere energierekening. Of de Molière-Postcoderoos inzetten als motor van uw VvE verduurzaming!

  Lees meer  >>
 • Bent u geïnteresseerd? Klik dan hier.

   

 • Overzicht activiteiten VVE-010

  Bent u benieuwd naar de activiteiten van VVE-010 komende tijd? Hier vindt u een overzicht! Wij zullen deze lijst regelmatig updaten met de nieuwste informatie over informatieavonden, cursussen, etc.

  Lees meer  >>
 • U bent altijd welkom om deel te nemen aan alle activiteiten, wel graag even aanmelden via duurzaam@vve010.nl

 • Themadagen van de WoonWijzerWinkel

  Na het succes van de WoonWijzerWinkel isolatiedagen in februari, maart en april jl. organiseert de WoonWijzerWinkel binnenkort meer themadagen. De WoonWijzerWinkel is het regionale, onafhankelijke energieloket voor energiebesparing voor 24 gemeenten in de regio Rijnmond en Haaglanden. Voor betrouwbaar objectief advies over zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen moet u bij de WoonWijzerWinkel zijn.

  Lees meer  >>
 •   Welke themadagen kunt u nog verwachten?

  Datum

  Thema

  Locatie

  Tijd

  Zaterdag 26 augustus 2017

  Leven zonder gas: elektrische verwarming

  WoonWijzerWinkel

  09.00 – 13.00 uur

  Zaterdag 23 september 2017

  Duurzame materialen/

  Groen dak

  WoonWijzerWinkel

  09.00 – 13.00 uur

  Zaterdag 21 oktober 2017

  Isoleren en ventileren

  WoonWijzerWinkel

  09.00 – 13.00 uur

  Zaterdag 18 november 2017

  Isoleren

  WoonWijzerWinkel

  09.00 – 13.00 uur

   

 • Verduurzaming VvE Söderblomplaats

  De VvE wil een volgende stap nemen, zodat ze klaar is voor de toekomst! Hierbij wordt gedacht aan het verduurzamen van het complex door het terugdringen van het energieverbruik, eigen energieopwekking, eea hand in hand met een verhoging van het wooncomfort! De ontwikkelingen van het project zijn hier te volgen.

  Lees meer  >>
 •  

   

 • VVE-010 is ook in 2017 een gecertificeerd beheerder van VvE's. Dat blijkt uit het herhalingsonderzoek dat de certificeringsautoriteit SKW-Certificatie eind 2016 gedaan heeft.

  Lees meer  >>
 • Eind december 2016 heeft SKW-Certificatie een onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat VVE-010 aan de voorwaarden voldoet om het beheerderscertificaat voort te mogen zetten. 

  Dat is goed nieuws voor de VvE's voor wie VVE-010 het beheer doet. Wilt u weten of uw beheerder ook gecertificeerd is, kijk dan op: http://www.skw-certificatie.nl/certificaathouders/certificatenattesten-zoeken.html

   

 • Subsidie maakt verduurzamen VvE’s aantrekkelijk
  Het Rijk heeft subsidie voor eigenaren van huizen en appartementen, die minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Denk aan isolatie van dak, gevel en vloer en de vervanging van glas door isolerend glas. De hoogte van de subsidie is gemiddeld 20% van de gemaakte kosten. U kunt tot 31 december 2018 subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland,  RVO.  Bekijk hier de factsheet.

  Het ministerie voor Binnenlandse Zaken voert ook een campagne. Voor meer informatie, klik hier.

  Lees meer  >>
 • Subsidie maakt verduurzamen VvE’s aantrekkelijk

  Verenigingen van eigenaars en individuele appartementseigenaren kunnen vanaf 15 september 2016 subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolatie van hun gebouw. Voor de VvE is ook subsidie beschikbaar voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (een ‘groen mjop’) en voor procesbegeleiding bij de verduurzaming. De subsidie voor de isolatie en voor eventuele aanvullende maatregelen bedraagt ongeveer 20 procent van de kosten. Voorwaarde is dat minimaal twee energiebesparende maatregelen worden genomen.

  Het gaat in deze regeling nadrukkelijk om maatregelen aan de ‘schil’ van het gebouw: isolatie van dak, gevel en vloer en de vervanging van glas door isolerend glas. Dat betekent dat maatregelen in de sfeer van energieopwekking (zoals zonne- en windenergie) niet in aanmerking komen. Onder bepaalde voorwaarden komen zaken als isolerende deuren, CO2-gestuurde ventilatiesystemen en balansventilatie, douchesystemen met verwarming door afvalwater en waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem wél in aanmerking voor subsidie.

  Voor het aanbrengen van een zeer energiezuinig pakket kan een bonusbedrag van € 4.000 per woning worden aangevraagd. Daarvoor gelden speciale voorwaarden. De regeling is voorlopig van kracht tot 1 maart 2017. De subsidie kan vanaf 15 september worden aangevraagd bij www.rvo.nl.

  Subsidieplafonds
  Voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen aan het appartementencomplex geldt een bedrag per appartement c.q. per oppervlakte isolatie. In de regel zal de subsidie ca. 20% van de kosten bedragen.

   

  Voor eigenaar-bewoners is per 15 maart 2017 een totaal beschikbaar budget van € 43,81 miljoen. Voor Verenigingen van Eigenaren blijft het totaal budget van € 6 miljoen ongewijzigd voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan het gebouw. Totaal is er tot en met 31 december 2018 € 60 miljoen beschikbaar.

  Individuele woningeigenaren moeten de maatregelen binnen vier maanden realiseren; VvE’s krijgen meer tijd: een jaar. VvE’s kunnen de subsidies voor energiebesparende maatregelen ‘stapelen’ met subsidies van lagere overheden. Dat geldt niet voor de subsidies voor proces- en advieskosten.

  Advies en begeleiding
  VvE’s die een energieadvies willen laten opstellen, moeten daarvoor een officiële EPA-adviseur inschakelen. In het advies moet staan welke maatregelen mogelijk zijn, welke investering daarvoor nodig is en wat het effect van de maatregelen is.

  Geadviseerd wordt om kritisch te zijn bij de keuze van een adviseur: die moet zo onafhankelijk mogelijk zijn. Een VvE kan bijvoorbeeld kiezen voor een advies van de bouwkundige afdeling van VvE Belang; daarmee is de onafhankelijkheid gegarandeerd.

  Voor meer informatie kunt u terecht bij bij een van onze medewerkers:  010 4237979 of info@vve010.nl

  De officiële tekst van de regeling is gepubliceerd in de Staatscourant van 1september 2016.

  infographic

Contact

ma t/m vr
09:00 - 17:00

Pleinweg 218d
3083EW Rotterdam