loading

Activiteiten

Lustrum VVE-010

Datum 31-10-2019
14:00 tot 18:30

VVE-010 bestaat tien jaar! In die periode hebben we enkele duizenden appartementseigenaren begeleid bij het activeren van hun VvE en het onderhoud en verduurzamen van hun gebouw. Dat feit laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Op 31 oktober vieren we dit in de Maassilo. Na een kort plenair programma waarin we terug- én vooruitblikken, bieden we vier interessante masterclasses om uit te kiezen. Hierna zal wethouder Bas Kurvers de middag afsluiten. Centraal op het lustrum staan de uitdagingen van de Rotterdamse VvE’s en de instrumenten en partners die ze daarbij kunnen helpen.


Programma

 • 14:00 - Inloop

 • 14:15 - Plenair programma
  Met Frank Peters (directeur VVE-010), Dirk Dekker (voorzitter Platform VvE-besturen) en Alex Moret (voorzitter klimaattafel Gebouwde omgeving)

 • 14:50 - Pauze

 • 15:00 - Masterclasses - ronde 1

 • 15:45 - Pauze

 • 16:00 - Masterclasses - ronde 2

 • 16:45 - Pauze

 • 17:00 - Afsluiting met wethouder Bas Kurvers

 • 17:15 - Borrel

 • 18:30 - Einde

- Masterclass

Problemen met leefbaarheid en besluitvorming in VvE's

marnix nijenhofBestuurders en VvE-beheerders bevinden zich geregeld in lastige situaties. Daarbij komen steeds meer maatschappelijke issues op VvE’s af. Marnix Nijenhof gaat in op zijn praktijkervaringen in VvE's over besluitvorming, leefbaarheid, gezonde VvE's en verschuivende samenstellingen binnen VvE's (meer verhurende eigenaren).

Marnix Nijenhof is partner bij Rijssenbeek Advocaten en houdt zich in de praktijk bezig met gemengde VvE's waarin eigenaren en huurders naast elkaar leven. Hij adviseert VvE's, woningcorporaties en leden hoe om te gaan met allerhande maatschappelijke issues die op VvE's in deze tijd afkomen. Telkens vanuit de complexe juridische systematiek van het appartementsrecht en het huurrecht, maar steeds met een duidelijk oog voor de praktische uitvoerbaarheid.

 

- Masterclass

Verduurzaming, hoe betalen we de aanpassingen aan de complexen?

fleur elderhorstWaar moet ik als VvE beginnen en welke stappen moeten worden gezet om uiteindelijk tot een haalbaar, uitvoerbaar en financierbaar project te komen? Wat zijn de kansen en beperkingen van de huidige regelingen daarbij? Wat zijn de gevolgen voor het huishoudboekje van de eigenaar en hoe informeren we de gemiddelde bewoner hierover? Fleur Elderhorst deelt haar ervaringen die zij heeft opgedaan bij de begeleiding van VvE's en het proces om te komen tot een 30-jarige financieringsoplossing voor VvE's.

Fleur Elderhorst is strategisch adviseur Energie, Financiën en Gebiedsontwikkeling bij APPM Management Consultants. Ze werkt aan uiteenlopende opgaven. Zo heeft ze onder meer een aantal VvE's begeleidt naar financiering en zich met Stroomversnelling en Invest-NL ingezet om tot een 30-jarige financieringsoplossing voor VvE’s te komen.

 

- Masterclass

Draagvlak voor besluiten

mimi slauerhoffAls het gaat om het nemen van een besluit op de ALV met veel impact zijn naast de kwaliteit van het voorstel de communicatie en draagvlak van wezenlijk belang. Hoe kunnen initiatiefnemers, bestuurders toewerken naar een zo breed mogelijk gedragen besluit? VVE-010 ondersteunt betrokkenen hierbij onder meer door het geven van cursussen.

Mimi Slauerhoff gaat in op dit boeiende vraagstuk. Zij kijkt als gedragskundige met een antropologische en nieuwsgierige blik naar veranderingsprocessen van groepen mensen. VvE's zijn samenlevingen in het klein. Heel interessant is volgens haar om te kijken hoe de dynamiek van een groep ingezet kan worden om tot een breed gedragen besluit te komen.

 

- Masterclass

Gebiedsaanpak aardgasvrij

karin borgmanDe energietransitie is een vraagstuk dat iedereen raakt, bewoners én bedrijven. Om te zorgen dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is kiest Rotterdam voor een gebiedsgerichte aanpak.

Karin Borgman is als kwartiermaker met de gebiedsaanpak aardgasvrij in Reyeroord gestart. Momenteel werkt zij aan de uitvoering van het plan voor het gebiedsgericht aardgasvrij maken van de wijk. De gemeente Rotterdam werkt aan vijf gebiedsaanpakken. De gebiedsaanpakken zijn bij de afdeling Duurzaam ondergebracht.

 

Praktisch

U kunt zich hieronder aanmelden voor het lustrum. Deelname is gratis.
Op de dag zelf kunt u zich aanmelden voor twee masterclasses (vol=vol).
De Maassilo is goed bereikbaar met metro, tram, bus en watertaxi.

NB Er is een beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar. Als u zich niet meer kunt aanmelden, dan kunt u zich op de wachtlijst plaatsen door ons een e-mail te sturen.


 


Kunt u zich niet meer aanmelden voor deze activiteit?
Dan is het maximum aantal deelnemers bereikt. Stuur een bericht naar info@vve010.nl om u op de wachtlijst te plaatsen.