loading

Regel uiterlijk 31 december een energielabel

Per 1 januari 2021 wordt een nieuw energielabel ingevoerd. Deze is vele malen duurder dan het huidige label. Als je dit jaar nog een (oud) label aanvraagt, dan is deze 10 jaar geldig. Dit is voordelig voor huiseigenaren die overwegen de komende jaren te verhuizen of nog geen label hebben.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) kost het huidige label gemiddeld € 7,50. De nieuwe variant zal naar verwachting € 100 voor appartementen gaan kosten. Dat is ongeveer 13 keer zo duur, maar biedt daarvoor nauwelijks iets extra. Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige het huis moet inmeten om het nieuwe label te bepalen. Hierdoor ben je als huiseigenaar wel veel duurder, maar niet beter af, aldus VEH.

Verplicht bij verkoop

Een energielabel is verplicht bij verhuur en verkoop van woningen en appartementen. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. De waarde A staat voor zeer zuinig, de waarde G staat voor zeer onzuinig. Alle appartementseigenaren die nog geen energielabel hadden, hebben begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen op basis van een inschatting door de overheid. Wellicht is de woning inmiddels verduurzaamd, bijvoorbeeld met isolatiemaatregelen. Bij de aanvraag van een energielabel is dit aan te geven.

Voor VvE's bestaat de mogelijkheid om een Energie-Index (EI) aan te vragen. Een adviseur maakt dan bij identieke woningen gebruik van één representatief appartement. Dat kan de labelkosten drukken. Dit moet wel in VvE-verband geregeld worden. Gezien de tijd en de toch al lage, gemiddelde kosten van het huidige label, raden wij aan om als appartementseigenaar de komende maanden zelf een label aan te vragen.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming