Verduurzamen is altijd maatwerk. Het begint bij energiebesparing. En vervolgens zelf energie opwekken. Maar wat past bij de situatie van jouw woning en VvE? Wat zijn de ambitie en verduurzamingspotentie? Met welke maatregelen bereik je het meeste effect? En past het bij het ‘huishoudboekje’? Dat moet eerst in kaart gebracht.
Besparen

Isoleren

Ledverlichting

A+++ label

Groene daken

ISOLATIEglas

Verwarmings-installAtie
Opwekken

Zonnepanelen

Zonneboiler

Warmtepomp

Windenergie

WTW-installatie
Het maatregelenpakket is afhankelijk van het type woning. Want het soort woning bepaalt grotendeels de potentie of kansen om te verduurzamen. Hieronder twee voorbeelden.
Voorbeeld 1:
Een appartement uit de jaren '50
Woont u in een appartement dat is gebouwd in de jaren '50? Dan heeft uw huis gemiddeld een energielabel G. Deze periode kent specifieke bouwkundige kenmerken met bijbehorende kansen voor energiebesparing.
Mogelijke verduurzamingsmaatregelen:
- het isoleren van de buitengevel van binnenuit met spouwisolatie, nieuwe buitengevel of binnen isolatie met voorzetwand
- een plat dak van buiten isoleren bij vervanging dakbedekking
- een schuin dak van binnen of de vloer van de vliering isoleren
- begane grondvloer aan de onderkant isoleren
- het plaatsen van HR++ of HR+++ glas of nieuwe kozijnen
- het plaatsen van zonnepanelen op het dak voor elektriciteit
- het plaatsen van zonnecollectoren voor tapwater (en verwarming – in combinatie met lage temperatuurverwarming, LTV)
Voorbeeld 2:
Een woning uit de jaren '80
Woont u in een woning die is gebouwd in de jaren '80? Dan heeft uw huis gemiddeld energielabel D.
Mogelijke verduurzamingsmaatregelen voor dit type woningen:
- het vervangen van dubbel glas voor HR++ of HR+++ glas
- het vervangen van ventilatieroosters voor winddrukgeregelde roosters
- het (na-)isoleren van de betonnen vloer van de kruipruimte en toepassen bodemisolatie
- het (na-)isoleren van het dak van binnenuit
- het vervangen van de buitengevel door een beter geïsoleerd buitenblad
- het plaatsen van zonnecollectoren voor tapwater (en verwarming – in combinatie met lage temperatuurverwarming, LTV)
Meer voorbeelden, zie pagina https://www.rotterdamenergiebesparing.nl/dev/type-bouwperiodes.
ventileren
Bij isoleren hoort ook ventileren. Kijk voor verschillende soorten ventilatie op de website van VvE Belang.
Zonnepanelen met je vve
Zonnepanelen zijn een goede investering. In de woning, het milieu én de eigen portemonnee. Hoe zit het met zonnepanelen als het dak onderdeel is van een Vereniging van Eigenaars (VvE)? Kan je als lid zelf panelen leggen? En hoe organiseer je met andere eigenaren een gezamenlijk zonnesysteem? Het mooie is: er is veel mogelijk. De VvE moet wel toestemming geven. VVE-010 helpt VvE's die werk maken van zonnestroom, onder andere met informatiebijeenkomsten en cursussen. En met een themapagina over zonnepanelen.
Van het aardgas af
In 2050 zullen alle huizen in Rotterdam van het aardgas af zijn. Dat betekent onder andere verwarmen en koken met andere energiebronnen. Ook jullie VvE zal ‘afgesloten’ worden. Geen paniek, er is nog voldoende tijd om je hierop voor te bereiden. Het is wel verstandig om als VvE hier nu al rekening te houden in verband met investeringen in bijvoorbeeld isolatie, de cv-installatie en zonnepanelen. Wordt het aansluiten op het warmtenet of all electric?
Lees hier meer over op onze themapagina Aardgasvrij
waterberging
Jouw VvE kan meehelpen om Rotterdam voor te bereiden op klimaatverandering. En tegelijkertijd de kwaliteit van je wooncomplex en de wijk te verbeteren, met dakparkjes, mooiere en groenere tuinen, koeler binnen- en buitenklimaat. Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp de themapagina Wateroverlast.
Inspiratie op Duurzaam 010
De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 meer duurzame energie op te wekken dan we met elkaar gebruiken. En om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn. De gemeente stimuleert daarom de overstap naar andere, meer duurzame bronnen als aardwarmte, zonne-energie en windenergie. Hiervoor zijn uiteenlopende activiteiten en initiatieven. Laat je VvE inspireren en ga naar de website 010duurzamestad.nl.
WoonWijzerWinkel
Is jouw VvE al in het stadium om concreet spullen of een installatie aan te schaffen? Dan raadt VVE-010 aan om offertes op de te vragen bij de WoonWijzerWinkel. Dit is een onafhankelijke adviseur op het gebied van verduurzamingsmaterialen.