Verduurzamen - Wat kun je doen?

Verduurzamen is altijd maatwerk. Het begint bij energiebesparing. En vervolgens zelf energie opwekken. Maar wat past bij de situatie van jouw woning en VvE? Wat zijn de ambitie en verduurzamingspotentie? Met welke maatregelen bereik je het meeste effect? Dat moet eerst in kaart gebracht.

Energie besparen!

Ga eerst energie besparen. Minder energiegebruik is goed voor het milieu. Én de investering verdient zich terug. Extra voordeel is dat isolatie het wooncomfort verhoogt. Kortom, aangenaam wonen door minder koude tocht in de winter en minder hitte in de zomer. Voor de VvE kan isolatie ook interessant zijn. De gezamenlijke stroomrekening gaat omlaag als het gaat om isolatie van gemeenschappelijke ruimten.

Isolatie

Isolatiemaatregelen voor vloeren, wanden en daken helpen besparen op energiegebruik en de energierekening van de VvE. Denk bij isolatie aan:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie (of het plafond van de bergingen)
  • Gevelisolatie (spouwmuur, kopspouwmuur of massieve muur)
  • Vervangen van huidige beglazing door HR++isolatieglas of zelfs Triple-isolatieglas (vaak in combinatie met nieuwe kozijnen)

Verlichting

Door slimme maatregelen en keuze van ledlampen kan de VvE besparen op energiegebruik. En dus een lagere energierekening!

Verwarming

De verwarming van alle units en de gemeenschappelijke ruimten kost veel energie. Het loont bij een oude installatie om in een zuinige (duurzame) installatie te investeren. En soms kan de energierekening al omlaag door de installatie beter in te regelen! Een check kan nooit kwaad.

Denkt jouw VvE ook al na over de aardgasloze toekomst? Bekijk binnenkort hier het dossier!

En energie opwekken!

Is de energiebesparing met isolatie en energiezuinige installaties (grotendeels) op orde? Dan is het ook interessant zelf energie op te wekken. Dat is doorgaans goed haalbaar en betaalbaar. Hiervoor zijn inmiddels uiteenlopende systemen en installaties op de markt. We noemen de twee belangrijkste.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering. In de woning, het milieu én de eigen portemonnee. Hoe zit het met zonnepanelen als het dak onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Kun je als lid zelf panelen leggen? En hoe organiseer je met andere eigenaren een gezamenlijk zonnesysteem? Het mooie is: er is veel mogelijk. De VvE moet wel toestemming geven. VVE-010 helpt VvE's die werk maken van zonnestroom, onder andere met informatiebijeenkomsten en cursussen.

 

Meer inspiratie

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 meer duurzame energie op te wekken dan we met elkaar gebruiken. En om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn. De gemeente stimuleert daarom de overstap naar andere, meer duurzame bronnen als aardwarmte, zonne-energie en windenergie. Hiervoor zijn uiteenlopende activiteiten en initiatieven. Laat je VvE inspireren en ga naar de website 010duurzamenstad.nl.

Naar de winkel?

Wil je concreet spullen of een installatie aanschaffen? Dan raadt VVE-010 aan om offertes op de te vragen bij de WoonWijzerWinkel. Dit is een onafhankelijke adviseur op het gebied van verduurzamingsmaterialen.