Steigers op Zuid 2.0 halverwege doelstelling

Deze maand verscheen de voortgangsrapportage van Steigers op Zuid 2022. Hierin staat de voortgang van het Uitvoeringsprogramma Steigers op Zuid (2015-2018) en het Uitvoeringsplan Steigers op Zuid 2.0 (2019-2022) beschreven. Het programma Steigers op Zuid richt zich op het verbeteren van de onderhoudsstaat en het versterken van de beheerstructuur van in totaal 13.000 particuliere woningen op Rotterdam Zuid.

In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is afgesproken dat er tussen 2010 en 2030 35.000 woningen op Zuid worden aangepakt. Hierbij gaat het om de aanpak van 12.000 woningen in bezit van de woningcorporaties en 23.000 woningen in bezit van particulieren. Van deze 23.000 particuliere woningen moeten er 10.000 ingrijpend worden verbeterd, dan wel worden vervangen door nieuwe woonmilieus (transformatie). Van de overige 13.000 woningen moet de onderhoud- en beheerstructuur worden verbeterd. Aan deze categorie woningen werkt Steigers op Zuid met de projectmatige aanpak en de nazorgaanpak.

Projectmatige Aanpak

De Projectmatige Aanpak (PA) richt zich op het wegwerken van het achterstallig onderhoud en het versterken van de beheerstructuur van VvE’s om ook het uitvoeren van onderhoud in de toekomst te borgen. Eigenaren waarvan de woning is aangewezen binnen de PA komen in aanmerking voor een subsidie en leningfaciliteit voor het uitvoeren van werkzaamheden. De uitvoering van de aanpak coördineert stichting VVE-010 op verzoek van de gemeente en de samenwerkende woningcorporaties.

Steigers op Zuid 1 (2015-2018)

Het uitvoeringsprogramma Steigers op Zuid 1 was het eerste programma waarin door middel van twee afzonderlijke aanwijzingen woningen in aanpak zijn genomen om de basiskwaliteit te verbeteren. In totaal zijn 3.132 woningen aangewezen door het college waarvan 85% van de woningen de aanpak succesvol heeft doorlopen. De 1.155 nazorgaanpakken zijn afgerond en van 1.540 woningen is de onderhoudsstaat verbeterd met de Projectmatige Aanpak. Momenteel zijn nog ongeveer 400 eenheden binnen Steigers op Zuid 1 in aanpak.

Tussenstand Steigers op Zuid 2.0 (2019-2022)

Door middel van jaarlijkse aanwijzingen binnen Steigers op Zuid 2.0 wordt beter geanticipeerd op ontwikkelingen in gebieden. De projectmatige aanpak kan met deze werkwijze inspelen op lopende programma's of wensen uit de wijk. De realisatie van het programma ligt op de helft van de doelstelling. De eerste drie rondes zijn gestart, het aanbestedingstraject voor het aantrekken van adviesbureaus voor de uitvoering van de 4e ronde is eind 2022 afgerond.

Nu alle 3.461 woningen binnen Steigers op Zuid 2.0 zijn aangewezen kan een tussenstand opgemaakt worden. Binnen de gestarte rondes heeft ongeveer de helft van de eigenaren (1.510) het gratis duurzame MJOP (DMJOP) ontvangen die door ruim 800 eigenaren inmiddels is vastgesteld. Deze eigenaren werken daarmee toe naar uitvoering waarvoor vanuit de aanpak financiële hulp wordt geboden. Er zijn subsidie en gunstige leningproducten beschikbaar voor aangewezen adressen. Daarnaast zijn de afgelopen periode meerdere regelingen beschikbaar gekomen die ook beschikbaar zijn voor eigenaren binnen deze aanpak. Ruimere financieringsmogelijkheden zorgen ervoor dat meer stappen op bijvoorbeeld verduurzamingsvlak gezet kunnen worden. Tot nu toe hebben 826 eigenaren gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheid vanuit het programma. Uit de totalen tot nu toe zien we dat de woningen in aanpak bijna € 15.000 investeren in onderhoud en verbeteringen. Van dit bedrag wordt ongeveer € 2.000 besteed aan verduurzaming.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading