Onzekerheid rond betaalbaarheid warmtenetten

De afgelopen weken waren warmtenetten volop in het nieuws. Aanleiding was de verhoging van de prijzen door energiebedrijven. Er zijn zelfs enkele woningcorporaties die hebben aangegeven te gaan stoppen met het aansluiten van hun woningen op warmtenetten. Gebruikers komen namelijk voor te hoge kosten te staan, wat niet te verantwoorden valt. De verwachting was dat de prijzen niet hoger zouden zijn in vergelijking met een gasaansluiting. Ook energiebedrijven zelf, zoals Vattenfall in Amsterdam, investeren niet langer in nieuwe warmtenetten omdat onzeker is of ze uit de kosten komen. De Tweede Kamer roept het kabinet op snel met een oplossing te komen. Dit is voor alle partijen een onzekere situatie, ook voor VvE's die zich oriënteren op een gasloze toekomst.

Spoedwet

Vorige week kondigde demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) een spoedwet aan om de prijs van het warmtenet vanaf volgend jaar met enkele tientjes te verlagen. Daarop kwam de Tweede Kamer met een voorstel om warmtenetten nog goedkoper te maken voor gebruikers. Het voorstel van de minister ging volgens hen niet ver genoeg. De prijs die gebruikers van warmtenetten betalen moet versneld worden losgekoppeld van de gasprijs, klinkt het in de Tweede Kamer. Nu is het zo dat als de prijs van gas stijgt, ook die van het warmtenet omhoog gaat. En die gasprijs is al een tijd flink hoger dan voorgaande jaren. Er wordt gewerkt aan een wet om de prijs voor warmte baseren op de kosten van het warmtenet zelf. Over een paar maanden zou deze klaar moeten zijn. Intussen klinkt er steeds meer ongeduld om tot een oplossing te komen.

Ambitie onder druk

Onzekerheid is er voor zowel gebruikers van het warmtenet als de investeerders hierin. Het gaat consumenten helpen als de warmteprijs wordt losgekoppeld van de gasprijs. Zolang deze wet er niet is hebben consumenten nog te maken met de effecten van de fluctuerende gasprijs op de prijs van warmte. Ook investeerders in warmtenetten zeggen dat ze door kostenstijgingen van aannemers, personeel en materiaal de warmte niet goedkoper kunnen leveren dan de gasprijs. Warmtenetten zijn op deze manier een weinig aantrekkelijk alternatief voor gas in de transitie naar duurzame warmte. En dat terwijl stadswarmte en warmtepompen die op stroom draaien altijd als de twee belangrijkste alternatieven voor gas worden genoemd. De ambitie om drie miljoen huizen aan te sluiten op een warmtenet staat hiermee onder grote druk. Nu zijn ongeveer een half miljoen huizen op een warmtenet aangesloten.

Onduidelijkheid voor VvE's

Wat zijn nu voor VvE's verstandige keuzes op het gebied van warmte? Stap je over op stadswarmte, en zo ja, wanneer? Of wordt het 'all electric' waarbij warmtepompen het VvE-complex verwarmen? Voor dat laatste zijn maar weinig gebouwen geschikt. En dat zou ook extra belastend zijn voor het stroomnet. Hopelijk komt er snel duidelijkheid over prijzen van het gebruik van het warmtenet, vooral met zekerheid voor de langere termijn. Een prijsplafond bijvoorbeeld zou kunnen helpen. Maar ook het aansluiten van een grote hoeveelheid woningen, want dat verlaagt de kosten van de energierekening voor de eindgebruiker. Dat hangt uiteraard samen. Hopelijk lost de nieuwe wet de grootste knelpunten op. Als deze wordt aangenomen, dan treedt deze op 1 januari 2025 in werking.

Heeft jouw VvE vragen over de aansluiting op het warmtenet, dan kun je bij VVE-010 terecht. De actuele ontwikkelingen bespreken we ook in het webinar 'Aardgasvrij wonen' op 16 mei 2024.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading