Drijfveren en barrières bij VvE's om te verduurzamen

Bijna alle VvE's hebben een verduurzamingsopgave en veel appartementseigenaren vinden verduurzaming belangrijk. Bij vier van de tien VvE's staat verduurzaming op de agenda. En dit is vaker het geval bij grotere VvE's dan bij kleine. Een derde heeft een VvE met leden die verduurzaming belangrijk vinden en instemmen met verduurzamingsplannen. Een vijfde geeft aan dat de VvE genoeg gespaard heeft om te verduurzamen. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder 1.849 appartementseigenaren naar hun motivatie om verduurzamingsmaatregelen te nemen.

Het onderzoek is onderdeel van de Versnellingsagenda van het ministerie van BZK om VvE's sneller te verduurzamen. Het rapport laat de obstakels én de kansen zien om verduurzamingsinitiatieven van VvE's te stimuleren. Deze kennis helpt zowel gemeenten als het Rijk om VvE's beter van dienst te zijn bij hun verduurzamingsproces.

Drijfveren en financiering

De ondervraagde appartementseigenaren noemen drijfveren die volgens hen nodig zijn om te gaan verduurzamen. Dit zijn onder andere: het hebben van een verduurzamingscommissie of kartrekker in de VvE, het in kaart brengen van de economische voordelen van verduurzaming of een beheerder die verduurzaming op de agenda zet en ondersteunt. Zo krijgen VvE's met gebouwen uit de periode 1945–1985 verduurzaming makkelijker van de grond. Dit komt doordat men hier sneller kansen ziet voor verduurzaming. Cruciaal voor alle VvE's is dat het onderwerp regelmatig op de agenda staat.

Voor bijna de helft van de appartementseigenaren is het een grote opgave voor de VvE om de financiering voor verduurzaming rond te krijgen. Om de verduurzaming te betalen, geven jongere mensen aan liever te sparen, terwijl oudere mensen (65+) vaker liever lenen. Onder de spaarders noemt 68% 50 euro of minder als een reëel bedrag om te sparen en 37% geeft aan 100 euro of minder te willen sparen voor verduurzaming. Met deze bedragen kan het sparen voor verduurzaming lang duren.

Rotterdam

Van de deelnemers aan dit onderzoek is een groot deel hoogopgeleid. Het is de vraag in hoeverre dit representatief is voor de gemiddelde Rotterdamse appartementseigenaar. Bovendien is de ervaring van VVE-010 dat relatief veel VvE's te maken hebben met achterstallig onderhoud en dat verduurzaming nog beperkt of niet in beeld is. Hier liggen wel kansen voor het combineren van dit onderhoud met het nemen van verduurzamingsmaatregelen.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading