VvE's en warmtenetten

In de eerdere column 'Verduurzaming: ga van dat gas af!' hebben we het gehad over mogelijkheden die een individuele eigenaar heeft om zelf van het gas af te gaan. Het zou natuurlijk nog veel beter zijn om het hele appartementencomplex van het gas af te koppelen. Eén van de mogelijkheden hiervoor is het aansluiten op een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd).

Wat is een warmtenet?

Bij een warmtenet wordt de warmte die bijvoorbeeld vrijkomt bij verbranding van afval of restwarmte die afkomstig is uit de industrie, gebruikt om bijvoorbeeld appartementengebouwen te verwarmen. Doordat deze warmte anders verloren zou gaan, is dit een duurzame manier van het verwarmen van een appartementengebouw.

Kan een VvE zich aansluiten op een warmtenet?

Om het gebouw aan te kunnen sluiten op een warmtenet is het natuurlijk van belang dat er een warmtenet is in de buurt van het appartementengebouw. Omdat bij een warmtenet restwarmte wordt gebruikt, kan niet elk appartementencomplex zich aansluiten op een warmtenet. Er moet namelijk wel genoeg restwarmte in de buurt zijn. Als er een warmtenet is waar het gebouw eventueel op aangesloten kan worden, zou de VvE kunnen besluiten om van het gas af te gaan en over te stappen op een warmtenet.

Het overstappen op een warmtenet is best ingrijpend. De oude verwarmingsinstallatie moet worden afgekoppeld en weggehaald en er moeten waarschijnlijk nieuwe leidingen worden geplaatst voor het warmtenet. Het is daarom belangrijk dat alle eigenaars goed worden geïnformeerd en dat de besluiten goed worden genomen en vastgelegd.

Besluitvorming

De feitelijke situatie in het gebouw en het splitsingsreglement van de VvE zijn heel belangrijk voor de besluiten die genomen moeten worden. Het is dus lastig om in het algemeen te beschrijven welke besluiten nodig zijn. De besluiten die genomen moeten worden, moeten over het algemeen worden genomen met een gekwalificeerde (verhoogde) meerderheid. Ook moeten er genoeg eigenaars aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de vergadering om de besluiten te kunnen nemen (verhoogd quorum).

Als uitgangspunt geldt verder dat de VvE alleen besluiten mag nemen over gemeenschappelijke gedeelten en zaken binnen het gebouw. De VvE kan dus niet beslissen over privézaken. Dat maakt de overstap naar een warmtenet soms moeilijk.

Uitspraak van de voorzieningenrechter ECLI:NL:RBROT:2023:4433

In een kort geding heeft de rechter kort gezegd geoordeeld dat besluiten van de VvE om het appartementencomplex te laten aansluiten op stadsverwarming niet nietig waren, ook al hadden deze besluiten tot gevolg dat de privé cv-ketels van de eigenaars nutteloos zouden worden. Zie voor meer achtergrond het volgende artikel van mr. Jonathan Scholte van ons kantoor.

Omdat dit een kort geding was, is het oordeel van de rechter nu nog maar 'voorlopig'. Het kan dus zijn dat een andere rechter die de zaak ook moet beoordelen tot een andere uitkomst komt. Tot die tijd kan deze uitspraak de overstap op een warmtenet mogelijk wel makkelijker maken voor VvE's.

Hierbij moet nog wel vermeld worden dat de rechter alleen zijn oordeel kon geven over de nietigheid van het besluit. De besluiten van de VvE zouden mogelijk wel vernietigbaar kunnen zijn, maar daar mocht de rechter in deze zaak geen uitspraak over doen.

Conclusie

Het zou heel mooi zijn als veel VvE's zouden besluiten het gebouw aan te sluiten op een warmtenet. In de praktijk is dat alleen nog niet zo makkelijk. Ten eerste moet er wel een warmtenet zijn om het gebouw op aan te kunnen sluiten. En ten tweede is het vaak lastig om de noodzakelijke besluiten te nemen. Welke besluiten genomen moeten worden en hoe deze besluiten genomen moeten worden hangt heel erg af van de feitelijke situatie in het gebouw en het splitsingsreglement dat geldt binnen de VvE.

Als een VvE wil overstappen op een warmtenet is het heel belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar wat er mogelijk en nodig is.

Sanne Siebes en Marnix Nijenhof – Rijssenbeek Advocaten

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading