loading

Rechter: verduurzaming mag bewoners niet op kosten jagen

Huurders die zich verzetten tegen de renovatie van hun portiekflats hebben gelijk gekregen van de rechter. Verduurzaming mag huurders niet op kosten jagen. Dat heeft onlangs een rechter uitgesproken tegen een woningcorporatie. De verduurzaming van verouderde huurwoningen is voor alle woningcorporaties een puzzel. De investering in isolatie, zonnepanelen en verwarming zonder gas loopt per huurcomplex al gauw in de miljoenen, terwijl de opbrengst - een lagere energierekening - bij de huurders terechtkomt.

In de wet is daarvoor de Energieprestatievergoeding (EPV) bedacht. Door huurders maandelijks bovenop de huur en de servicekosten ook een EPV in rekening te brengen, zag de woningcorporatie nog iets terug van de investeringen.

Op papier zag het er prachtig uit: nieuwe isolatie door een extra schil rond de uit 1956 stammende flats en een warmtepomp die gevoed wordt door ter plekke met zonnepanelen opgewekte stroom. De flats zouden nul-op-de-meter worden: ze wekken door het jaar heen net zoveel energie op als ze verbruiken. Maar de huurders gingen niet akkoord en de rechter gaf ze gelijk. De huurders vreesden per maand straks meer kwijt te zijn. De rechter ging daarin mee. De woningcorporatie kon niet genoeg garanties overleggen dat de besparingen van de huurders groot genoeg zouden zijn om de EPV te compenseren.

Twijfels

De rechter vindt het voorstel van de woningcorporatie niet redelijk. Dat kwam doordat de woningcorporatie geen garanties kon geven over de hoogte van de energierekening. De rechter wil voorkomen, schrijft hij in zijn uitspraak, dat individuele huurders de onvoorziene gevolgen moeten dragen. De rechter staat er ook bij stil dat het om huurders met een kleine portemonnee gaat.

Leerpunten voor de VvE

Voor de VvE is deze uitspraak relevant. Ook appartementseigenaren hebben vragen over de oplossingen. Het is belangrijk dat er goede voorlichting wordt gegeven over de gevolgen van de maatregelen. Wat kunnen bewoners verwachten van de toekomstige energiebesparing? Wat leveren de maatregelen op aan comfort in de woning? Het leert vooral dat alle appartementseigenaren meegenomen moeten worden bij de voorbereiding van de plannen. Appartementseigenaren doen dat gezamenlijk voor hun eigen woongebouw. Bewoners moeten de ruimte krijgen om op de plannen te reageren. Maar andersom is het in het belang van iedere appartementseigenaar om ook betrokken te zijn bij de planvorming. Meestal zijn er enkele trekkers in de VvE (je eigen buren wellicht) die met de beste bedoelingen een mooi verbeterplan samenstellen. Meepraten is wenselijk. Het streven is dat tijdens de ALV er geen verrassingen meer komen. Kortom, betrek alle leden ruim op tijd. Dat is de beste waarborg voor een gedragen verbeterplan in de VvE.

VVE-010 helpt u graag op weg. Bel of kom langs voor een afspraak.

Lees hier de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming