loading

Rotterdam pakt coronacrisis aan met energietransitie

De gemeente Rotterdam gaat de door corona veroorzaakte economische crisis tegen met investeringen in de energietransitie. Dat levert naast energiebesparing ook extra bedrijvigheid en werkgelegenheid op. Mogelijk kunnen ook VvE's hun voordeel doen met de investeringen. Details van de subsidie- of stimuleringsregeling worden binnenkort bekendgemaakt.

Met dit plan worden twee crises in een keer bestreden, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). "Onze aanpak van de klimaatcrisis combineren we met de aanpak van de coronacrisis. Met investeringen in het isoleren van woningen en het installeren van zonnepanelen realiseren we onze klimaatdoelen. Tegelijkertijd creëren we banen voor Rotterdammers die nu aan de kant staan en opdrachten voor bedrijven die door de crisis zijn getroffen."

Uitvoeringsplan Energietransitie

Rotterdam is in september 2019 gestart met het Uitvoeringsplan Energietransitie. Dit plan bestaat uit 36 projecten en programma's die de energietransitie versnellen. Van een fieldlab voor elektrificatie van processen in de haven tot laadpalen voor elektrisch rijden en het circulair verwerken van afval. Ook richt het programma zich op het ondersteunen van het realiseren van zonne-energieprojecten en het bouwen van grote windparken op zee.

Uitbreiding duurzame projecten

Het komende jaar verwacht de gemeente het aantal duurzame projecten uit te breiden. Toekomstige projecten worden getoetst aan een nieuw afwegingskader. Belangrijke factoren bij die afwegingen zijn de mate waarin CO2 wordt gereduceerd en in hoeverre projecten bijdragen aan de circulaire economie. Daarnaast hebben de effecten op werkgelegenheid en bedrijvigheid een zwaardere plek gekregen in het afwegingskader, zodat de duurzame investeringen ook helpen de economische crisis op te lossen.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming