Energietransitielening voor grote Rotterdamse VvE's gestart

Vanaf 31 mei 2021 kunnen Rotterdamse VvE's met minimaal 8 eigenaars geld lenen om hun gebouw beter en duurzamer te maken. Deze Rotterdamse Energietranstielening is bedoeld voor energiebesparende én woningverbeterende maatregelen. Het doel van de regeling is dat VvE's in de gemeente Rotterdam zo comfortabeler en met meer plezier in hun woning kunnen blijven wonen.

Een energietransitielening is een lening met een lage rente. Om in aanmerking te komen voor de VvE-lening van het Energietransitiefonds moet de VvE minimaal twee maatregelen uitvoeren: één energiebesparende en één woningverbeterende maatregel. Voor zonnepanelen geldt een uitzondering. Een voorwaarde is dat de woningen in de gebouwen voor de meerderheid bewoond moeten worden door de rechtmatige eigenaar.

Besparen en verbeteren

Als energiebesparende en duurzame maatregelen gelden onder andere isolerende en aardgasvrije maatregelen en duurzaam opwekken, verwarmen, ventileren en verlichten. Onder gebouwonderhoud worden verstaan werkzaamheden aan het dak, de gevel(s) en de vloer/kruipruimte. Bijvoorbeeld het onderhouden, verbeteren of vervangen van het dak, dakbedekking, goten, schoorstenen/ventilatiekanalen, dakkapel/dakopbouw, metsel- en voegwerk, balkons, installaties, kozijnen, ramen en deuren. Maar ook het vergroten van het gebouw, het verwijderen van asbest en het aanbrengen van zonwering zijn gebouwverbeterende maatregelen en dus te financieren.

Afsluiten

Voor een VvE bedraagt deze lening ten minste € 25.000 en ten hoogste € 500.000. Per appartementsrecht geldt een maximumbedrag van € 25.000. De aanvraag voor de lening verloopt via de gemeente Rotterdam. De VvE sluit de lening af bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Aan deze organisatie betaal je ook de rente en hiermee maak je afspraken over de aflossing. SVn beheert het bouwdepot. Een lening voor een VvE met minder dan 8 leden is in de maak. Waarschijnlijk is deze lening in het laatste kwartaal van 2021 beschikbaar.

Meer informatie

Voor een nadere toelichting kun je ook contact opnemen met VVE-010.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming
loading