loading

Zonneschildjes maken Rotterdamse zonnedaken zichtbaar

Sinds een paar dagen hangen er zonneschildjes in de stad. Deze emaille gevelbordjes maken zonnepanelen zichtbaar op straat. Want de meeste zonnepanelen op Rotterdamse daken kun je immers niet zien. De schildjes nodigen uit om ervaringen en kennis over zonnepanelen op je eigen dak uit te wisselen. Twijfel je bijvoorbeeld of zonnepanelen iets voor jou zijn? Dan kun je je buren met een zonneschildje naar hun ervaringen vragen.

Zon in de Stad

De zonneschildjes zijn een initiatief van 'Zon in de Stad'. Drie milieubewuste bewoners en ondernemers in Middelland willen het gebruik van zonne-energie aanjagen. Ze beginnen daarmee in Middelland, het Nieuwe Westen en Blijdorp. Bewoners met zonnepanelen op het dak kunnen een gratis zonneschildje aanvragen. Bij succes komen de bordjes ook beschikbaar voor bewoners met zonnepanelen in andere wijken.

De nieuwe wethouder Arno Bonte (o.a. Duurzaamheid) monteerde afgelopen vrijdag het eerste zonneschildje. Hij deed dat bij een bewoner van de Doedesstraat in het Nieuwe Westen. Op Rotterdamse daken liggen nu zo’n 65.000 zonnepanelen. Het nieuwe college van B en W wil dit aantal flink verhogen. In 2030 moeten er vier miljoen zonnepanelen in stad en haven zijn aangebracht.

Zonnehubs en zonnepop-ups

Naast het bevestigen van zonneschildjes wil Zon in de Stad met zonnehubs en zonnepop-ups zonnepanelen verspreiden in de stad. Zonnehubs worden nieuwe ontmoetingsplekjes in de buurt. In deze kleine, open paviljoens kunnen alle Rotterdammers gebruik maken van zonne-energie. En in de zonnepop-ups vind je informatie over het installeren van je eigen zonnepanelen.

Wil jij, of jouw VvE, een zonneschildje aanvragen? Dat kan via Zonindestad.nl.

(foto: © Frank Hanswijk)

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming