loading

Tips voor VvE's met duurzame ambities

Rotterdam gaat voor energiezuinig. Overal duiken dan ook initiatieven op om huurders en huiseigenaren de weg te wijzen naar duurzame aanpassingen. Frank Peters, directeur VVE-010, hielp al 45 VvE's – zo'n 4.000 wooneenheden - om stappen te zetten om van het aardgas af te komen.

"Lange tijd werd gedacht dat VvE's, vanwege 'te veel gedoe', weinig open stonden voor verduurzaming van huizen, flat of appartementencomplex. Toen dit eenmaal onderzocht werd, bleek bijna het tegenovergestelde waar. Die interesse was er wel degelijk. Prettig wonen wil iedereen. En ook VvE's begrijpen heel goed dat niet geïsoleerde woningen met verouderde installaties relatief duur zijn en weinig wooncomfort bieden.

Probleem is dat veel VvE's simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. Het is dan ook een hele puzzel. Want voor welke wooncomfort vergrotende maatregelen kies je, hoe financier je de boel en – ook niet onbelangrijk - hoe zorg je voor voldoende draagkracht om duurzame plannen überhaupt goedgekeurd te krijgen?

Om mensen hierbij te helpen, is enige tijd geleden VVE-010 opgericht. Bij ons kun je terecht voor gratis onafhankelijk energieadvies en begeleiding op maat; van juridische kwesties rond je VvE en het opstellen van een goed onderhoudsplan tot maatregelen die leiden tot een toekomstbestendig gebouw.

Daarnaast organiseren wij overal in de stad gratis cursussen, netwerkbijeenkomsten en informatieavonden. Deze zijn toegankelijk voor álle Rotterdamse huiseigenaren in een VvE. Ook voor mensen met een eengezinswoning die dus eigenlijk een VvE in hun eentje zijn. Maar hoe groter de VvE, hoe ingewikkelder de procedures vaak. Gebleken is dat vooral deze VvE's wel wat extra inzicht en kennis kunnen gebruiken.

Wat bijvoorbeeld als jij wel wilt verduurzamen, maar andere buren daar het nut niet van inzien? Om dan alsnog iets voor elkaar te krijgen, is goed communiceren een absolute must. Informeer de VvE-leden bijvoorbeeld al vroeg over mogelijke verduurzamingsplannen. Vraag toestemming om eens vrijblijvend te informeren naar verbetermaatregelen. Zijn er twijfels? Neem die dan serieus. Zo creëer je een gevoel van saamhorigheid. Je doet het immers samen.

Zodra je als VvE weet welke kant je op wilt, en hoeveel één en ander mag kosten, is het belangrijk dat je blijft communiceren. Gevaar is soms dat de aanjagers te ver voor de troepen uit lopen, waardoor minder actieve leden afhaken. Dit voorkom je door zoveel mogelijk openheid van zaken te geven. Hou mensen op de hoogte; bijvoorbeeld via een borrel, nieuwsbrief of groepsapp. Zo kan later niemand zeggen dat-ie het niet wist. Maar bovenal: kom je er niet uit, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bellen kan ook. De adviseur is bereikbaar op 06-83975491. Of kom eens langs in onze winkel aan de Pleinweg 218d. Je vindt de openingstijden op www.vve010.nl."

Dit interview verscheen eerder in Metro op 31 oktober, op een speciale pagina over energiebesparing in Rotterdam, met deze editie stadsverwarming als thema. Bekijk 'm op de website van Rotterdam Energiebesparing.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming