Stad in transitie: verduurzaming van gebouwen

Wat betekent de energietransitie in Rotterdam voor jou als bewoner van de stad? Wat zijn de gevolgen voor je huis, je directe leefomgeving, je werk? Hoe gaan we onszelf in de toekomst verplaatsen? Wat zijn de beroepen van de toekomst? Wat zijn de gemeente en de woningcorporaties van plan? Wat kun je zelf doen? De serie Stad in Transitie van OPEN Rotterdam geeft in zes afleveringen antwoorden op deze vragen.

In de tweede aflevering staat verduurzaming van de gebouwde omgeving centraal. De meeste gebouwen in de stad zijn in handen van woningcorporaties en VvE's. Zij spelen dus een grote rol in de energietransitie. Meer dan de helft van alle woningen in Rotterdam is onderdeel van een VvE. Om hen te ondersteunen is VVE-010 in het leven geroepen. In deze aflevering is onder andere te zien hoe bewoners in Rotterdam-Zuid zich op infoavonden van VVE-010 laten informeren over isolatie en zonnepanelen. In het geval van Blijstroom hebben bewoners de handen ineen geslagen om een energiecoöperatie op te richten en zelf energie op te wekken. Blijstroom opende onlangs haar tweede zonnedak in de Ackersdijkstraat in het Liskwartier. Esther Wienese van het Rotterdamse Dakenboek licht toe welke nieuwe functies je je dak zou kunnen geven.

Verder vertellen woningcorporaties Vestia en Woonstad hoe zij de verduurzaming aanpakken van respectievelijk de Peperklip op Zuid en de Stresemannflats in Ommoord. Als beheerder van de elektriciteitsleidingen en het gasnetwerk heeft ook Stedin de komende jaren de handen vol. Tot slot zien we Corine Erades en Mimi Slauerhoff, een architect en een antropoloog, die VvE's met een cursus klaarstomen om hun panden te verduurzamen.

Bekijk de aflevering Stad in Transitie #2 - Verduurzaming van gebouwen

Meer informatie over de serie op de website van OPEN Rotterdam

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

loading