loading

Bewoners VvE Bergsingel blij met daktuinen op schuren

vve010 daktuinen bergsingel

Een aantal bewoners van de VvE Bergsingel in de wijk Liskwartier heeft vorig najaar de daken van hun tuinschuren vergroend.
Nu groeien op daken van 18 schuren plantjes. Eigenlijk zijn het negen daken, want het zijn 'twee-schuren-onder-één-dak'.

De initiatiefnemers zijn enthousiast, dit smaakt naar meer.

Het begon met een berichtje in de krant over groene daken. Sabina van der Spek en Rianne van der Kooij wilden dit ook, om meerdere redenen. "De put op onze binnenplaats loopt bij veel regen af en toe over. Groene daken helpen hiertegen omdat ze overtollig water vasthouden. Verder hebben we net een heel warme zomer achter de rug. Plantjes op het dak in plaats van zwart bitumen brengt verkoeling. En daarbij zorgen al die extra groenstroken in de binnenruimte voor een veel mooier beeld. Helemaal als in de lente dakplantjes gaan bloeien."

 

- Veel animo

Sabina en Rianne gingen peilen of er animo was bij hun buren voor tuintjes op de schuurdaken. Vrijwel iedereen wilde meteen meedoen. De schuren zijn eigendom van de stadwoningen en vallen dus onder verantwoordelijkheid van de eigenaren. Toch vroegen ze de VvE toestemming om de daken van de schuren te vergroenen. Die was akkoord. De VvE Bergsingel bestaat uit 139 woningen, waarvan een deel van Havensteder. Het complex is gelegen aan de Bergsingel/Gordelweg/Voorburgstraat/Berkelselaan en bevat ook 168 parkeerplaatsen en bedrijfsruimten (gezondheidscentrum).

Waarom geen groen dak op het complex zelf? Daar heeft het tweetal uiteraard aan gedacht, maar dat was een te grote stap. "In het verleden is al geprobeerd zonnepanelen op het gedeelde dak te leggen. De beheerder echter vindt dit niet binnen de doelstellingen van de VvE vallen. Dat is in de eerste plaats instandhouding. Ook waren er ideeën om de hemelwaterafvoer direct aan te sluiten op de singel in plaats van het riool. Dit bleek te kostbaar."

- Samen daktuinieren

Toen duidelijk was dat alle eigenaren van de schuurtjes meededen, zijn offertes opgevraagd en prijzen vergeleken. De kosten per dakdeel van 8 m2 kwamen op € 320-350 euro. Met de gemeentelijke subsidie van € 20/m2 betaalde elke eigenaar uiteindelijk netto € 159,90 per dak. "Onze keuze viel op een lichtgewicht sedumdak dat makkelijk in het onderhoud is. Elk dak bevat verschillende vetplanten uit de sedumfamilie. De daken hebben we zelf neergelegd. Dat is goedkoper, maar ook om er een gezamenlijk project van te maken. Je helpt elkaar, leert je buren beter kennen. In totaal waren we een klein dagje bezig. Twee uur voor het verdelen en sjouwen van de spullen en daarna nog zo'n twee uur voor het neerleggen. Het was vrij eenvoudig allemaal. Leuk om te weten: de daken kunnen nu 30 l/m2 water vasthouden, dus onze 144 m2 groen dak kan in totaal 4320 liter water bergen."

 

Plannen voor een vervolg zijn er al: de daken op de corridors tussen de gebouwen, wél onderdeel van de VvE, vergroenen. Dit gaat om 112 m2. "De VvE heeft dit inmiddels goedgekeurd en in april gaan we het dak aanleggen. Er zijn nog meer ideeën om samen met medebewoners uit werken. We willen graag een buurtcompostbak of wormenhotel, zodat iedereen kan gaan composteren. Een collectieve regenton is wellicht ook mogelijk. En we hebben offertes opgevraagd voor een buurt-AED, die kan in een gemeenschappelijke ruimte van de VvE hangen."

Aanvulling op 13 juni 2019, Sabina van der Spek: "Op goede vrijdag hebben we met een aantal buren het dak van de corridor in de VvE vergroend. In een ochtend legden we met elkaar een dikke 120m2 sedumdak aan. De sedumdaken op de schuurtjes, die we in november vergroenden staan inmiddels in bloei. Leuk om te zien dat iedere partij sedum weer anders is." (zie foto's)

 

Lees meer over groene daken op de kennispagina Wateroverlast

Ook interesse in het vergroenen van je dak? In 2019-2020 is de subsidie maximaal € 15 per m2 afgemaakt groen dak voor particulieren.
Kijk hier voor de voorwaarden.

 

vve010 daktuinen bergsingel slot

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming