loading

VEH: VvE's vinden onderhoud belangrijker dan verduurzaming

Voor appartementseigenaren is onderhoud van hun gebouw een belangrijker thema dan verduurzaming. Dit blijkt uit het Nationale VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis (VEH). Hier deden meer dan 1.000 appartementseigenaren aan mee.

De oorzaken dat verduurzaming bij appartementseigenaren lager scoort zijn de hoge kosten, grote complexiteit en het ontbreken van duidelijk overheidsbeleid. Hierdoor is verduurzaming vaak nog onoverzichtelijk. Hoe en waarmee moet je beginnen?

Het op orde brengen van het onderhoud van het gebouw is voor veel VvE's het belangrijkste thema. Ook veiligheid, het eigen VvE-bestuur en de financiën vragen veel tijd, aandacht en inzet. Slechts 4% van de VvE's is op dit moment bezig om het appartementsgebouw energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken, ongeveer een derde oriënteert zich hierop.

Hogere woningwaarde door verduurzaming

De woningwaarde kan echter wel flink stijgen door een beter energielabel. In sommige gevallen kan de waarde toenemen met wel 16%. Of de woningwaarde stijgt en met welke waarde hangt echter wel sterk af van de locatie. Dit blijkt uit onderzoek van Altum AI, leverancier van vastgoeddata aan onder meer verzekeraars en banken. In Rotterdam leidt een verbetering van het energielabel E naar A tot een stijging van maar liefst 8,49% van de woningwaarde.

Lees meer over het onderzoek van Vereniging Eigen Huis
Lees meer over het onderzoek van Altum AI

Foto: onderhoudswerkzaamheden bij een VvE aan de Polderlaan in Rotterdam (© Rubén Dario Kleimeer)

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming