loading

Pastors: "Ik zou graag kleine VvE's dwingen om samen te werken"

Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), is niet bang voor stevige uitspraken. Als een appartementseigenaar financieel niet in staat is om de VvE-bijdrage te betalen, dan resteert alleen verkoop van het appartement (bijvoorbeeld aan de grooteigenaar c.q. een corporatie). En als heel kleine VvE's niet willen samenwerken om een heel blok te onderhouden en te verduurzamen, dan zouden ze daar toe gedwongen moeten worden. Samen met Frank Peters, directeur van VvE-010, vertelt Pastors in VvE Magazine hoe de VvE's in Rotterdam-Zuid worden geholpen bij duurzaam onderhoud.

In het interview uiten Pastors en Peters onder andere hun zorgen over de kleine VvE's. "Daarover hebben we inderdaad grote zorgen. Er is bij die VvE’s te weinig organisatiekracht en kennis om de complexen effectief te onderhouden - én te verduurzamen. Probleem is dat we wél weten hoeveel VvE's er in Rotterdam zijn, maar niet hoeveel er 'slapend' zijn. Daarom steken we veel energie in het opsporen, activeren en ondersteunen van deze kleine VvE's. In deze gevallen kan de verplichting om te verduurzamen overigens een 'blessing in disguise' zijn: we hebben nu een concreet handvat om achterstallig onderhoud aan te pakken. We gaan in sommige wijken deur voor deur langs om met de bewoners te praten."

Pastors breekt een lans voor verplichte samenwerking van kleine VvE's om de organisatiekracht te vergroten. "Je zou veel meer op bouwblok-niveau moeten samenwerken. Dat is verreweg het goedkoopst en je ziet dan ook geen lelijke verschillen tussen het ene portiek en het andere. Maar het lukt maar mondjesmaat. 'Rijke' VvE's hebben natuurlijk geen zin om voor de zwakke broeders te betalen. Dat is ook niet de bedoeling. We helpen juist VvE's met achterstallig onderhoud in het bouwblok een inhaalslag te maken. Maar er is dus heel wat overredingskracht én regelwerk nodig. We zien wel dat eigenaars blij zijn dat iemand zich om hen bekommert. Daarom zou het mogelijk moeten zijn dat VvE's verplicht worden om samen te werken. Helaas kunnen we dat nu nog niet afdwingen."

Lees het hele interview in VvE Magazine #3, augustus 2019 (pdf)
Meer informatie over VvE Belang

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming