loading

Tweede Rotterdams coöperatief zonnedak geopend

Wethouder Arno Bonte en SKAR-directeur Olof van de Wal staken afgelopen vrijdag de stekker in het collectief zonnedak aan de Ackersdijkstraat in het Liskwartier. Zo'n 40 paneeldelers uit de buurt oogsten nu lokaal opgewekte stroom. Zij hebben gezamenlijk in de zonnepanelen geïnvesteerd. Het is het tweede zonnedak in de stad dat op dergelijke coöperatieve wijze door energiecoöperatie Blijstroom is gerealiseerd. In juni 2017 startte het eerste energieproject van Blijstroom op het dak van de gymzaal aan de Noorderhavenkade. Nu zijn er plannen voor een derde dak, deze keer in Rotterdam west.

Arno Bonte, tijdens de opening: "Het nieuwe stadsbestuur heeft de energietransitie als belangrijkste doelstelling voor de komende vier jaar gesteld. Dit initiatief van Blijstroom laat zien dat bewoners graag zelf een bijdrage leveren aan die transitie en dat juichen we als gemeente enorm toe. Want ruimte geven aan de voorlopers, zoals Blijstroom, helpt de energietransitie tot een succes te maken."

Postcoderoosregeling ook voor VvE's

De deelnemers in het zojuist geopende zonnedak wonen in de buurt van het gebouw van de Stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR), in de zogeheten postcoderoos. Deze bestaat uit de postcode waarin de opwekinstallatie ligt en de omliggende postcodes. De Postcoderoosregeling, of Regeling Verlaagd Tarief, maakt investeren in zonne-energie voor iedereen fiscaal aantrekkelijk. Ook voor VvE's kan dit interessant zijn. De VvE-leden die participeren in het zonneveld richten dan een eigen coöperatie op en verdelen zo via de energierekening (salderen) de opbrengst. Zo kunnen alle eigenaren of bewoners van het complex profiteren van het gezamenlijke dak.

Meer informatie over de mogelijkheden van zonne-energie voor VvE's

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming