loading

Subsidie voor vergroten of samenvoegen woningen Rotterdam Zuid

Er is een nieuwe subsidie beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen vergroten of samenvoegen in zeven wijken in Rotterdam Zuid. Met de subsidieregeling wil de gemeente Rotterdam de woningvoorraad gevarieerder maken. Zo komt er meer keus voor de huidige bewoners van Zuid die een grotere woning zoeken. Deze woningzoekenden vertrekken nu vaak, omdat ze in Zuid geen geschikte woning vinden.

Wethouder Bas Kurvers van Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving en Marco Pastors, directeur van het NPRZ, presenteerden vorige week het werkprogramma voor NPRZ en de subsidieregeling. Wethouder Kurvers: "De komende jaren pakken we de woningvoorraad in Rotterdam Zuid stevig aan. De aandacht gaat uit naar de huidige bewoners én toekomstige bewoners. Iedereen profiteert van goed onderhouden huizen en een breder woningaanbod."

Samenvoegen en vergroten woningen

Rotterdam biedt een subsidie aan mensen die hun bestaande huizen willen uitbouwen of twee kleinere woningen willen samenvoegen tot één grotere. "De mensen die nu al op Zuid wonen moeten daar kunnen blijven," aldus wethouder Kurvers. "Juist als ze een grotere woning willen, omdat ze bijvoorbeeld kinderen krijgen. Nu is het voor die mensen moeilijk een goed huis in Zuid te vinden. De subsidie om woningen samen te voegen zal helpen om bijvoorbeeld van twee huizen in een Beneden Boven woning één mooi groot huis te maken. En Zuid heeft 6000 van die BeBo's. Ook maken we een woninguitbreiding van minimaal 20 vierkante meter aantrekkelijker door de subsidie." De regeling is speciaal voor huizen in de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Feijenoord, Hillesluis, Oud-Charlois, Landbouwbuurt en de Tarwewijk. NPRZ-directeur Marco Pastors is blij met deze aanpak. "We zien een groot deel van de bewoners vertrekken uit Zuid zodra ze het sociaal-maatschappelijk beter krijgen. Die mensen vertrekken dan naar gemeenten waar ze wél die grotere woning vinden. We zijn dus eigenlijk aan het 'stoken voor de buren'. De nieuwe subsidieregeling is een mooie bijdrage aan het palet aan NPRZ-maatregelen om het beter te maken voor de huidige bewoners van Zuid."

Basisaanpak

Via VVE-010 blijft de gemeente inzetten op het activeren van Verenigingen van Eigenaars (VvE's). VVE-010 biedt hulp bij het opstellen en uitvoeren van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP's). Veel VvE's hebben een slapend bestaand gehad, waardoor huizen niet overal goed zijn onderhouden. VVE-010 helpt bij het maken van onderhoudsplannen en geeft advies over verduurzaming.

De subsidie voor het samenvoegen van woningen is € 35.000 per samenvoeging. Voor het vergroten van woningen is € 20.000 per vergroting beschikbaar. Leden van een VvE moeten aantonen dat ze toestemming hebben voor het vergroten van de woning. Meer informatie over de subsidie vergroten woning

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming