loading

Hoe bereiden VvE's in BoTu zich voor op het warmtenet?

Bospolder-Tussendijken (BoTu) is een pilotwijk voor een klimaatneutraal Rotterdam in 2050. De gemeente wil hier vóór 2030 2.000 woningen van het aardgas halen en aansluiten op een warmtenet. Een artikel in NRC geeft een impressie hoe VvE's in Rotterdam-West zich voorbereiden op het beoogde warmtenet.

Op een informatieavond in oktober vorig jaar, gehouden door VVE-010, bleken huiseigenaren veel vragen over de aardgasvrije toekomst te hebben. Ben je verplicht tot aansluiten op het warmtenet? Welke straten gaan wanneer van het gas af? Loont het om nog een nieuwe cv-ketel aan te schaffen? En wat als niet genoeg huiseigenaren in BoTu in de gelegenheid zijn de aansluiting op het warmtenet te betalen? Niet alle aanwezigen waren tevreden met de antwoorden. Iemand riep dat het alleen maar vager werd in plaats van dat hij informatie kreeg.

VvE's moeten gaan investeren

Huiseigenaren kunnen in afwachting van het warmtenet alvast maatregelen nemen, zoals isoleren en dubbel glas plaatsen. Dit doet VvE Schiezicht. Hier is wel een flinke investering voor nodig. Julia Hevemeyer van VVE-010, als bewoner in BoTu ook actief bij VvE Schiezicht: "Heel veel VvE's zijn nog totaal onvoorbereid. En ze weten eigenlijk niet zo goed waar ze moeten beginnen."

Voor alleen onderhoud moet je al 100 euro per maand reserveren, zegt Mark Bal van VVE-010 in NRC. Tel daar overige kosten bij op, voor bijvoorbeeld verzekeringen en beheer, en dan zit je al snel op 125 tot 200 euro. Bal: "Het was jarenlang zo dat lage VvE-lasten goed waren voor de woningverkoop. Maar die VvE's hebben nu niet genoeg in kas voor onderhoud en verduurzaming." Volgens VVE-010 kosten isoleren en dubbel glas al snel 25.000 euro per woning. Voor de verduurzaming van hun complex kunnen VvE's een lening uit het Warmtefonds aanvragen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Heb je vanuit je VvE vragen over de transitie naar aardgasvrij? Benader VVE-010! Wij helpen jullie VvE op weg. Een slim, groen meerjarenonderhoudsplan (MJOP) helpt je woning aangenamer en comfortabel te maken, op een betaalbare manier.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming