Thema's - Aardgasvrij

De gemeente Rotterdam wil dat er in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt voor verwarmen en koken.

Hoe dat precies verloopt staat nog niet vast, wel dat het gebeurt. En daar krijgen alle appartementseigenaren mee te maken. VvE’s zullen zich dus moeten gaan voorbereiden op een aardgasvrije toekomst.

Hoe doe je dat als VvE?

dossier aardgasvrij 0

 

Vijf pilotgebieden aardgasvrij

Elke gemeente in Nederland moet in 2021 met een planning komen van de wijken die vóór 2030 en daarna worden aangepakt. In Rotterdam zijn al veel woningen - huur en koop - aangesloten op de Rotterdamse stadsverwarming of all-electric gemaakt.

Er zal snel begonnen moeten worden om ook in de rest van de stad de huizen te isoleren en met duurzamere bronnen te verwarmen. De vijf gebieden waar Rotterdam een start mee maakt: Rozenburg, Pendrecht, een deel van Groot IJsselmonde (Reyerdijk/Reyeroord), Bospolder-Tussendijken en Prinsenland - Het Lage Land.

Samen met bewoners, bedrijven en woningcorporaties worden deze gebieden de komende jaren omgevormd tot aardgasvrije wijken.

Twee opties: warmtenet of all-electric

Er zijn voor huiseigenaren momenteel twee hoofdopties om van het aardgas af te gaan:

 • gebruik maken van restwarmte door een aansluiting op stadsverwarming (warmtenet)
 • een oplossing waarbij de woning wordt verwarmd met elektriciteit (all-electric)

Verwarmen met hoge of lage temperatuur?Je kunt verwarmen met verschillende temperaturen: laag (LT), midden (MT) of hoog (HT). De mate van isoleren en apparaten dienen hierop afgestemd zijn. Voorwaarde voor lagetemperatuurverwarming (LTV) is een goede isolatie van het gebouw. Verwarmen met LTV, met lagetemperatuurradiatoren, kost minder energie. Dit is ook een voorwaarde voor de combinatie met warmtepompen.

Andere opties zijn onder andere infraroodpanelen en elektrische radiatoren. Het warmtenet in Rotterdam is nog in ontwikkeling.

aardgasloos 4

aardgasloos 3

 

praktisch vve010Wat kun je als VvE zelf doen?

Een VvE-complex kan een collectieve warmtevoorziening hebben of ieder appartementen heeft een eigen cv-ketel. Dit is bepalend voor de benodigde gebouwaanpassingen bij de overstap naar het warmtenet. Per woongebouw is het dus maatwerk. Door nu al door een energieadviseur te laten bekijken welke aanpassingen precies nodig zijn, kan jullie VvE zich goed voorbereiden. 

Daarnaast is het slim om in het MJOP van de VvE zo snel mogelijk ‘no regret’ maatregelen op te nemen om de warmtevraag te verminderen. Of je straks het gebouw nu via het warmtenet of elektrisch gaat verwarmen, van isolerende maatregelen krijg je nooit spijt. Dus als de VvE gaat verbouwen, neem dan altijd in de plannen mee dat de woning of het complex in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft.

checkclipboard vve010Voorsorteertips op aardgasvrij

Enkele tips om alvast voor te sorteren op een aardgasvrije toekomst:

 • Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie. Dat verdien je altijd terug, omdat je energierekening daarmee lager wordt.
 • Kijk ook wat een logische plek is in je woning voor een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. In geval van een warmtenet, is het bijvoorbeeld handig om op de begane grond alvast ruimte te maken voor een mogelijke afleverset. Bij een all-electric-oplossing is er ruimte nodig voor verschillende installaties. Laat de VvE adviseren door een deskundige.
 • Kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een inductiekookplaat. Ook als je niet gaat verbouwen, is elektrisch koken misschien al wel een optie. En: als je nieuwe pannen koopt, neem dan pannen die geschikt zijn voor elektrisch koken.

aardgasloos 1

Het goedkoopste alternatief voor aardgas op buurtniveau voor bestaande bouw.

In 2018 heeft de gemeente Rotterdam de WAT-kaart geïntroduceerd. Op deze kaart staat aangegeven welk aardgasalternatief per wijk met de kennis van nu het goedkoopst is. De richting die de WAT-kaart per buurt geeft, is bedoeld om bewoners, eigenaren en marktpartijen in een wijk alvast inzicht te geven welke oplossing het meest voor de hand ligt als het gaat om een alternatief voor aardgas. De WAT-kaart brengt de kansen voor de overgang naar een aardgasvrij Rotterdam in beeld. De verdeling op de kaart wordt naar verwachting nog geregeld aangepast op basis van nieuwe technologische kennis en inzichten. Op dit moment zien we door de gunstige ligging ten opzichte van de haven grote kansen voor restwarmte in Rotterdam. Warmte die normaal verloren zou gaan, wordt nu gebruikt om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

wanneer kaart 01 2020 vve010

WANNEER-kaart: Op deze kaart staan de gebieden waar de gemeente de mogelijkheden onderzoekt om een gebiedsaanpak aardgasvrij te starten vóór 2030. Studiegebieden kunnen groter, kleiner worden of wegvallen gedurende de verkenning. Eind 2021 volgt een definitieve planning.


vve activeren vve010Praktijkvoorbeeld: galerijflat aan Schalkeroord in 2020 aardgasvrije VvE

De werkzaamheden moeten nog even afgestemd worden met andere ingrepen in de buurt, zoals de vervanging van het riool. Maar afgesproken is dat ze vóór oktober 2020 volledig aardgasvrij zijn voor de blokverwarming. Dan worden de bewoners van de dubbele galerijflat aan de Schalkeroord in IJsselmonde aangesloten op het stadswarmtenet.

Lees meer

advies vve010Factsheet Stappen naar aardgasvrij voor VvE's

Een complex kan in één keer naar aardgasvrij gerenoveerd worden, maar dit kan ook in behapbare stappen. Samen met de WoonWijzerWinkel maakte VVE-010 een factsheet hierover. Hierin staat wat er stap voor stap nodig is om jullie VvE-complex om te vormen naar gasloos verwarmen. Maak in ieder geval met de VvE een plan van aanpak voor een aardgasloze toekomst.

Hoeveel gaat aardgasvrij de VvE kosten?

Dit is momenteel de meest gestelde vraag over aardgasvrij. Naast de vraag wanneer de gaskraan dicht gaat. Volgens de gemeente Rotterdam is het heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor elke woningeigenaar precies zijn. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je woont, waarvoor je gas gebruikt en de maatregelen waarvoor je kiest. Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit investeringen. Vaak staan tegenover deze investeringen weer besparingen, zoals bij het isoleren van de woning. Door het isoleren wordt energie bespaard, en dus kosten. Bovendien kun je zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. De kosten van de overgang naar aardgasvrij liggen in principe bij de woningeigenaar en VvE’s.

Waarschijnlijk zullen in het Klimaatakkoord financiële regelingen voor eigenaren worden opgenomen. De gemeente Rotterdam is bezig met het ontwikkelen van financiële regelingen om de kosten voor de transitie naar aardgasvrij voor woningeigenaren zo laag mogelijk te houden.


subsidiesFinanciering voor VvE’s

Specifiek voor het aardgasvrij maken van woningen werkt de overheid nog aan subsidieregelingen. In de Rotterdamse pilotwijken krijgen de contouren hiervan steeds meer vorm. Wel zijn er diverse rijkssubsidies voor energiebesparende maatregelen. En Rotterdam heeft eigen subsidies voor woningeigenaren.

Kijk hier voor een overzicht van de financierings- en subsidiemogelijkheden voor verduurzamen.

checklist vve010FAQ: Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?

Particulieren en VvE’s stellen vaak de vraag wat je moet doen als de cv-ketel (bijna) op is. Dat is een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten op stadswarmte of vloerverwarming plaatsen kost meer geld dan simpelweg een vervanging van de ketel.

Het Rijk en de gemeenten onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om dit te financieren. Bijvoorbeeld door subsidie en gunstige leningen voor bewoners en bedrijven. Als een snelle overgang naar een warmtepomp geen optie is, dan kan de VvE ervoor kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen. Appartementseigenaren kunnen dat in hun eigen woning ook doen.


vve 010 videoInformatieve video's

Rotterdam wordt aardgasvrij:

Aflevering van Pendrecht Proeft:

checklist vve010Informatieavonden en cursussen VVE-010


Goed geïnformeerd maak je betere beslissingen. Daarom biedt VVE-010 diverse informatieavonden, onder andere over aardgasvrij wonen. Ook bieden we cursussen voor kleine en grote VvE's die stappen willen zetten op het gebied van verduurzamen.

Bekijk onze activiteitenkalender


Meer weten? Ga voor kennis naar:

 • Rotterdam aardgasvrij (gemeente Rotterdam)
  Informatie van de gemeente over wat een aardgasvrij Rotterdam voor de inwoners van de stad betekent. Wat zijn de alternatieven voor aardgas, welke wijken gaan het eerst van het aardgas af, wat kun je nu al doen?
  Ga naar de website

 • Wonen zonder aardgas (Milieu Centraal)
  Milieu Centraal zet op een rij wat er in je huis gaat veranderen. Voor twee voorbeeldwoningen kun je zien wat het kost om deze aardgasvrij te maken én wat het oplevert. Inclusief een stappenplan naar een aardgasvrij huis.
  Ga naar de website

 • Alles over wonen zonder aardgas (HIER verwarmt)
  We gaan stoppen met aardgas. Niet morgen, maar wel al snel. In 2050 om precies te zijn. HIER verwarmt helpt jou (samen met je buurtgenoten) stap voor stap op weg naar een aardgasvrije wijk.
  Ga naar de website 

Gemeente Rotterdam

logo gemeente rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft een pagina met antwoorden op de vragen: waarom aardgasvrij, wat houdt de overstap in, wat zijn de alternatieven, welke wijken eerst en wat kan ik zelf doen?

Bezoek de pagina

 

Contact met projectleider 'Aardgasvrij'

Heeft jouw VvE plannen om van het aardgas af te gaan? En valt jouw VvE ook onder een 'gebiedsaanpak aardgasvrij'? Neem dan contact op met de projectleider van de gemeente Rotterdam:

 • Pendrecht, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • BoTu, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Reyeroord, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Heindijk e.o., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Prinsenland-Het Lage Land, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Rozenburg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WoonWijzerWinkel

logo woonwijzerwinkel

Is jouw VvE al in het stadium om concreet spullen of een installatie aan te schaffen? Dan raadt VVE-010 aan om offertes op de te vragen bij de WoonWijzerWinkel.

Dit is een onafhankelijke adviseur op het gebied van verduurzamingsmaterialen.

Naar de WoonWijzerWinkel

loading