Thema's - Appartement kopen

Sleuteloverdracht

Een appartement kopen is een belangrijke beslissing. Dat heeft zowel financiële als juridische gevolgen. Weet je bijvoorbeeld dat je als appartementseigenaar samen met de buren eigenaar bent van het gehele gebouw? En samen de verantwoordelijkheid draagt voor de gemeenschappelijke delen? Het is verstandig om vóóraf alles op een rijtje te hebben. Zeker wat betreft de Vereniging van Eigenaars.


checkclipboard vve010
Check de VvE

Stel, je hebt een leuk appartement gezien en wilt dit kopen. Welke vragen moet je stellen en waar moet je op letten? Kijk als eerste met welke makelaar je te maken hebt. Wij adviseren je om zaken te doen met een erkende makelaar. Doordat deze makelaars zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie mag je ervan uitgaan dat zij kwaliteit leveren.

Vervolgens is de belangrijkste vraag hoe actief de VvE is. Is deze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Is er een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), is het reservefonds voldoende gevuld voor de werkzaamheden die gepland staan, zijn de verplichte verzekeringen afgesloten? Hoe hoog is de maandelijkse bijdrage? En wat zijn de huisregels? Check ook of er juridische procedures lopen. En of er conflicten binnen de VvE zijn waar je als toekomstige bewoner bij betrokken zult raken of last van kunt krijgen. Vraag naar de notulen van de laatste vergaderingen.

checkclipboard vve010
Geen hypotheek zonder actieve VvE

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de VvE van het gebouw. Is die VvE niet actief, dan zal de bank je hoogstwaarschijnlijk geen hypotheek geven. De makelaar kan je vertellen of de VvE actief is. Maar je kunt ook terecht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. VvE's worden hierin ingeschreven omdat ze vaak te maken hebben met grote belangen en grote bedragen. Het Handelsregister is openbaar, als koper kun je dus de gegevens inzien. Bijvoorbeeld wie de bestuurders van de VvE zijn.

En zorg dat je inzage krijgt in de splitsingsakte! Daarin staat bijvoorbeeld welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn en voor welke onderdelen je zelf moet zorgen voor het onderhoud. Een cruciaal document.

Tip: kijk voordat je een appartement koopt ook eens naar de Rotterdamse funderingskaart

VVE spaarpot
multifunctionele daken voorbeeldproject

checkclipboard vve010
VvE-bijdrage

De belangrijkste taak van een VvE is te zorgen dat het pand in een goede conditie blijft. Met dat doel betalen de VvE-leden maandelijks een bijdrage aan de VvE. De hoogte van dit bedrag wordt onder andere bepaald door de onderhoudsreservering, de leeftijd van het pand, energiekosten van de algemene ruimte en schoonmaakkosten. Deze kosten komen bovenop je andere maandlasten. De makelaar weet hoe hoog de VvE-bijdrage is. Vraag naar de huidige begroting van de VvE en vraag of er op korte termijn een eenmalige bijdrage wordt verwacht.

checkclipboard vve010
Verzekeringen

En dan zijn er ook nog de verplichte VvE-verzekeringen waaraan je als eigenaar meebetaalt: de opstalverzekering en de WA-verzekering. Deze verzekeren tegen schade van buitenaf. De premiehoogte van de opstalverzekering is gebaseerd op de herbouwwaarde van het hele pand. Verzekeraars gebruiken hiervoor herbouwwaardemeters. Een inboedelverzekering voor je spullen sluit je zelf af.


checkclipboard vve010
VVE-010 helpt

Wil je nog meer weten als koper van een appartement? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.


Meer informatie 

loading