Gemeente Rotterdam beperkt kamerverhuur

Vanaf 1 juli 2021 geeft de gemeente geen nieuwe vergunningen meer af voor kamerverhuur in Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en Oud Mathenesse. Deze wijken maken deel uit van het actieprogramma Goed Huren en Verhuren dat misstanden op de particuliere woningmarkt moet tegengaan. Het aan banden leggen van de kamerverhuur is onderdeel van een maatregelenpakket om de toegang tot de woningmarkt te verbeteren. Zo wil de gemeente ook vanaf juli in 71 straten, verspreid over heel de stad, huurders screenen op het veroorzaken van woonoverlast.

Overbewoning

De maatregel moet prijsopdrijving en overlast door overbewoning voorkomen. In een aantal andere wijken, zoals Oost- en West-Kralingen, geeft de gemeente sinds vorig jaar al geen vergunningen meer af voor nieuwe situaties van kamerverhuur. Verder is er voortaan een vergunning nodig voor kamerverhuur aan drie (voorheen vier) kamerbewoners in één en dezelfde woning. Als de eigenaar/verhuurder zelf ook in de woning woont, mag er maximaal één kamer aan een kamerbewoner worden verhuurd. Dit mocht in het verleden nog aan twee kamerbewoners.

Kansen voor gezinnen

De gemeente wil met de nieuwe regels voorkomen dat meer woningen worden opgedeeld in kamers voor verhuur waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen. Om te voorkomen dat woonsituaties die tot nu toe legaal waren, door de nieuwe regels illegaal zouden worden, geldt er een overgangsregeling tot september 2022. Op de kaart Kamerverhuur is te vinden waar kamerbewoning in Rotterdam is toegestaan en waar niet.

Steeds meer eigenaar-verhuurders

Veel Rotterdamse VvE's hebben de laatste jaren te maken met een toenemend aandeel eigenaar-verhuurders. Steeds vaker worden appartementen gekocht door investeerders met als doel de woning te verhuren. Dit werkt in veel gevallen negatief op het functioneren van de vereniging omdat de nieuwe eigenaren minder bereid blijken geld te steken in het onderhoud van hun pand. Ook is de betrokkenheid van de gebruikers bij de VvE vaak minder dan bij de eigenaar-bewoners. VVE-010 is daarom voorstander van het beperken van de vehuurbaarheid van VvE-woningen. Het opwerpen van drempels voor kamerverhuur, zelfbewoningsplicht of een hogere overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers zijn overheidsinstrumenten. Als VvE kun je ook maatregelen treffen om (proberen) te voorkomen dat appartementen na een verkoop verhuurd gaan worden. Voor vragen hierover kun je contact met ons opnemen. Binnenkort bieden we ook een themapagina over 'Verhuur'.

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Toestemming
loading