Voor kopers

Een appartement kopen is een belangrijke beslissing, met verstrekkende gevolgen. Zowel juridisch als financieel. Weet je bijvoorbeeld dat je als appartementseigenaar samen met de buren eigenaar bent van het gehele gebouw? En samen de verantwoordelijkheid draagt voor de gemeenschappelijke delen? Het is verstandig om vóóraf alles op een rijtje te hebben. Zeker wat betreft de Vereniging van Eigenaren.

checklist vve010

Checklist

Stel, je hebt een leuk appartement gezien en wil dit kopen. Welke vragen moet je stellen en waar moet je op letten? Kijk als eerste met welke makelaar je te maken hebt.

Wij adviseren je om zaken te doen met een erkende makelaar. Doordat deze makelaars zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie mag je ervan uitgaan dat zij kwaliteit leveren. Vervolgens is de belangrijkste vraag hoe actief de VvE. Is deze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Is er een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), een reservefonds, zijn de verplichte verzekeringen afgesloten? Hoe hoog is de maandelijkse bijdragen? En wat zijn de huisregels?

VVE-010 heeft een VvE-checklist gemaakt met de belangrijkste zaken. Lees ook de brochure Vóórdat u een appartement koopt.

hypotheek vve010

Geen hypotheek zonder actieve VvE

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de VvE van het gebouw. Is die VvE niet actief, dan zal de bank je hoogstwaarschijnlijk geen hypotheek geven. De makelaar kan je vertellen of de VvE actief is. Maar je kunt ook terecht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. VvE’s wordt hierin ingeschreven omdat ze vaak te maken hebben met grote belangen en grote bedragen. Het Handelsregister is openbaar, als koper kun je dus de gegevens inzien. Bijvoorbeeld wie de bestuurders van de VvE zijn.

En zorg dat je inzage krijgt in de splitsingsakte! Daarin staat bijvoorbeeld welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn. Een cruciaal document.

Tip: kijk voordat je een appartement koopt ook eens naar de Rotterdamse funderingskaart.

praktisch vve010

Praktische zaken

De belangrijkste taak van een VvE is te zorgen dat het pand in een goede conditie blijft. Met dat doel betalen de VvE-leden maandelijks een bijdrage aan de VvE. De hoogte van dit bedrag wordt onder andere bepaald door de onderhoudsreservering, de leeftijd van het pand, de opstalverzekering, energiekosten van de algemene ruimte en schoonmaakkosten. Deze kosten komen bovenop je andere maandlasten. De makelaar weet hoe hoog de VvE-bijdrage is.

En dan zijn er ook nog de verplichte VvE-verzekeringen: de opstalverzekering en de WA-verzekering. Deze verzekeren tegen schade van buitenaf. Deze is gebaseerd op de herbouwwaarde van het hele pand. Verzekeraars gebruiken hiervoor herbouwwaardemeters. Een inboedelverzekeringen voor je spullen sluit je zelf af. Lees meer over VvE-verzekeringen.

 

Wil je nog meer weten als koper van een appartement? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.

- Download de VvE Checklist

- Download de brochure 'Vóórdat u een appartement koopt'

 

Top 5 tips

Wat is een onderhoudsfonds?

Het onderhoudsfonds is de spaarpot van de eigenaren voor het (groot-)onderhoud van het appartementengebouw. Vanaf 1 mei 2005 is het voor VvE's verplicht om een dergelijk fonds te hebben. De bijdrage van eigenaren aan dit fonds is afhankelijk van de verdeelsleutel die in de splitsingsakte staat én van de te verwachten kosten voor onderhoud. Samen vormen zij de VvE-bijdrage. De hoogte wordt elk jaar door de vergadering van eigenaren vastgesteld.

Kan ik mijn VvE-lidmaatschap opzeggen?

Nee, als eigenaar van een appartement ben je verplicht lid van een VvE. Je kunt het lidmaatschap dus niet opzeggen. Enkel bij verkoop van uw appartement eindigt het lidmaatschap van de VvE.

Kan VVE-010 een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor onze VvE opstellen?

Nee, daar zijn diverse marktpartijen voor. Tenzij je een brief van de gemeente ontvangen heeft dat jouw VvE deel uitmaakt van de Projectmatige Aanpak. In dat geval helpt VVE-010 bij het opstellen van een MJOP.

Welke verzekeringen zijn voor VvE's verplicht?

Verplicht is de collectieve opstalverzekering voor de VvE. Dat schrijven de splitsingsregelementen voor. Hiermee is je VvE gedekt tegen schade aan de buitenkant van het pand en ben je bovendien goedkoper uit dan met individuele verzekering. Ook verplicht is de VvE Aansprakelijkheidsverzekering. Niet verplicht maar wel handig zijn de VvE Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een Rechtsbijstandsverzekering voor VvE's.

Hoe kan ik mede-eigenaren verplichten mee te betalen als de VvE slapend is?

Om de slapende VvE vlot te trekken en mede-appartementseigenaren zover te krijgen dat ze meebetalen in het onderhoud, zijn verschillende juridische stappen mogelijk. Begin met een gesprek, of vraag VVE-010 om je daarbij te helpen.Om de slapende VvE vlot te trekken en mede-appartementseigenaren zover te krijgen dat ze meebetalen in het onderhoud, zijn verschillende juridische stappen mogelijk. Begin met een gesprek, of vraag VVE-010 om je daarbij te helpen.

Lukt dat allemaal niet, dan kan je de kantonrechter inschakelen die dan een (jaarlijkse) verplichte vergadering uitschrijft. Om dat te regelen neem je contact op met de griffie van het kantongerecht in Rotterdam, e-mail: rechtbankrotterdam@rechtspraak.nl, tel.nr. 088-3626000. Dit geldt uiteraard alleen voor VvE's in Rotterdam.