loading

Voor kopers

Een appartement kopen is een belangrijke beslissing, met verstrekkende gevolgen. Zowel juridisch als financieel. Weet je bijvoorbeeld dat je als appartementseigenaar samen met de buren eigenaar bent van het gehele gebouw? En samen de verantwoordelijkheid draagt voor de gemeenschappelijke delen? Het is verstandig om vóóraf alles op een rijtje te hebben. Zeker wat betreft de Vereniging van Eigenaren.

checklist vve010

Checklist

Stel, je hebt een leuk appartement gezien en wil dit kopen. Welke vragen moet je stellen en waar moet je op letten? Kijk als eerste met welke makelaar je te maken hebt.

Wij adviseren je om zaken te doen met een erkende makelaar. Doordat deze makelaars zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie mag je ervan uitgaan dat zij kwaliteit leveren. Vervolgens is de belangrijkste vraag hoe actief de VvE. Is deze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Is er een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), een reservefonds, zijn de verplichte verzekeringen afgesloten? Hoe hoog is de maandelijkse bijdragen? En wat zijn de huisregels?

Check ook of er juridische procedures lopen. En of er conflicten binnen de VvE zijn waar je als toekomstige bewoner bij betrokken zult raken of last van kunt krijgen.

VVE-010 heeft een VvE-checklist gemaakt met de belangrijkste zaken. Lees ook de brochure Vóórdat u een appartement koopt.

hypotheek vve010

Geen hypotheek zonder actieve VvE

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de VvE van het gebouw. Is die VvE niet actief, dan zal de bank je hoogstwaarschijnlijk geen hypotheek geven. De makelaar kan je vertellen of de VvE actief is. Maar je kunt ook terecht bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. VvE’s wordt hierin ingeschreven omdat ze vaak te maken hebben met grote belangen en grote bedragen. Het Handelsregister is openbaar, als koper kun je dus de gegevens inzien. Bijvoorbeeld wie de bestuurders van de VvE zijn.

En zorg dat je inzage krijgt in de splitsingsakte! Daarin staat bijvoorbeeld welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn. Een cruciaal document.

Tip: kijk voordat je een appartement koopt ook eens naar de Rotterdamse funderingskaart.

praktisch vve010

Praktische zaken

De belangrijkste taak van een VvE is te zorgen dat het pand in een goede conditie blijft. Met dat doel betalen de VvE-leden maandelijks een bijdrage aan de VvE. De hoogte van dit bedrag wordt onder andere bepaald door de onderhoudsreservering, de leeftijd van het pand, de opstalverzekering, energiekosten van de algemene ruimte en schoonmaakkosten. Deze kosten komen bovenop je andere maandlasten. De makelaar weet hoe hoog de VvE-bijdrage is.

En dan zijn er ook nog de verplichte VvE-verzekeringen: de opstalverzekering en de WA-verzekering. Deze verzekeren tegen schade van buitenaf. Deze is gebaseerd op de herbouwwaarde van het hele pand. Verzekeraars gebruiken hiervoor herbouwwaardemeters. Een inboedelverzekeringen voor je spullen sluit je zelf af. Lees meer over VvE-verzekeringen.

 

Wil je nog meer weten als koper van een appartement? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.

- Download de VvE Checklist

- Download de brochure 'Vóórdat u een appartement koopt'

 

Top 5 tips

Doe inspiratie op bij andere VvE's, bijvoorbeeld hoe ze gezamenlijk zonnepanelen hebben geïnstalleerd.

Check of je VvE goed en collectief verzekerd is.

De opstalverzekering en de WA-verzekering zijn twee verplichte VvE-verzekeringen.

Lees meer

Maak een huishoudelijk reglement.

Dit is een aanvulling op de regels in de wet en de splitsingsakte.

Download voorbeeld

Wat is een VvE eigenlijk?

Kom langs bij VVE-010. Of kom naar een informatiebijeenkomst.

Zorg dat je VvE actief is. Anders geeft de bank bij verkoop de koper waarschijnlijk geen hypotheek.

Tevens is het sowieso verplicht te sparen voor onderhoud.

Activeer je VVE