Thema's - Ondermijning

Criminelen huren woningen om illegale activiteiten te ondernemen. De voorkeur gaat uit naar luxe woningen in hoogbouwcomplexen. Deze woonvorm biedt de gewenste anonimiteit voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit kan drugshandel, witwassen van geld, wapenopslag of illegale kamerverhuur zijn. Een inpandige garage, inpandige galerij en weinig sociale controle helpen om zo min mogelijk op te vallen.

Als huizenbezitter kun je bij verhuur dus betrokken raken bij illegale activiteiten. En hier als verhuurder zelfs aansprakelijk voor worden gesteld. Met goede voorzorgsmaatregelen is dit te voorkomen. De VvE kan helpen dit misbruik tot een minimum te beperken.

intro image ondermijnen vve010

 

Wat is ondermijning?

Criminelen maken gebruik van legale diensten en voorzieningen om hun activiteiten uit voeren. Denk hierbij aan vergunningen, het oprichten van bedrijven, het kopen van panden en het huren van woningen. De ‘onderwereld’ maakt gebruik van de ‘bovenwereld’, zonder dat deze laatste het weet.

De bedoeling is immers dat de activiteiten van de criminelen onopgemerkt blijven. Een gevolg van de vermenging van de onderwereld en bovenwereld is dat onschuldige mensen en bedrijven in aanraking kunnen komen met criminelen.

Dit is ondermijning, het innestelen van criminaliteit in de samenleving. Ondermijning tast de leefbaarheid en veiligheid aan en zorgt voor overlast.

Risico’s voor VvE’s

Een direct gevolg van criminele activiteiten in het VvE-complex is de afname van woongenot en de toename van gevoelens van onveiligheid. En u bent als eigenaar medeverantwoordelijk. Gebruiken criminelen namelijk de woning voor activiteiten als hennepteelt of de opslag van harddrugs? Dan kan deze tijdelijk worden gesloten en riskeert de eigenaar een boete. Ook kan er schade aan het pand zijn ontstaan.

In het slechtste geval kunnen de kosten tienduizenden euro’s zijn. En dat is ook zo als u nergens van op de hoogte was. Bovendien loopt de eigenaar bij sluiting van het pand huurinkomsten mis. Voor appartementseigenaren is het dus van groot belang dat het appartementsrecht juist wordt gebruikt en dat criminelen zich niet in de woning huisvesten.


Tips voor VvE’s om misbruik tegen te gaan

VvE-tip 1: informeer eigenaren over consequenties

Informeer alle VVE-leden over de mogelijke problemen met huurders en de risico’s die zij daarbij lopen. De consequenties bij misbruik van panden kunnen flink zijn. Met goede informatie kunnen zij hun verantwoordelijkheid als appartementseigenaar nemen.

VvE-tip 2: stel een gebruikersverklaring op

Volgens de modelreglementen van de VvE moeten gebruikers/huurders van een appartementsrecht een gebruikersverklaring ondertekenen. Ook al is dit de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de verhuurde woning, als VvE kun je de leden erop wijzen dat deze verklaring ook echt getekend wordt.

VvE-tip 3: houd contact met alle eigenaren en huurders

Niet alle appartementseigenaren komen naar de algemene ledenvergadering van de VvE. Ga met deze leden in gesprek. En breng samen met het VVE-bestuur een bezoek aan nieuwe bewoners. Zorg voor een goede sociale controle in het complex.

VvE-tip 4: informeer over richtlijnen goede verhuur

Als VvE kun je appartementseigenaren die hun woning verhuren informeren over ‘de richtlijnen van een goede verhuur’. Deze zijn opgesteld door de gemeente. Als er met de verhuur iets misgaat, en de eigenaar heeft de richtlijnen niet opgevolgd, kan de gemeente de eigenaar verantwoordelijk houden. De richtlijnen staan in de flyer ‘Woning verhuren? Let op, voorkom problemen!’.
- Download de factsheet woning verhuren (Gemeente Rotterdam)

VvE-tip 5: wijs op de risico’s van bemiddelingsbureaus

Maak appartementseigenaren de risico’s van bemiddelingsbureaus en verhuurmakelaars duidelijk. Besteed je als eigenaren de verhuur en het beheer uit? Geef dan de tussenpersoon opdracht de richtlijnen van goede verhuur in acht te nemen. En kies een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging.

checkclipboard vve010
Voorzorgsmaatregelen voor goed verhuur

  • Identiteitscontrole. Vraag de huurder om een geldig legitimatiebewijs, maak hier een kopie van en controleer of deze persoon ook het huurcontract tekent.
  • Bewijs van inkomen. Vraag de huurder om een recente werkgeversverklaring, salarisstroken en bankafschriften met deze salarisstortingen. Inkomen en huur moeten in verhouding tot elkaar staan.
  • Weiger contante betalingen. Dit kan een manier van witwassen zijn.
  • Controle van de woning. Vermeld woningcontroles in de huurovereenkomst. Doe deze controles ook echt en let hierbij op illegale activiteiten. Meld illegale praktijken onmiddellijk bij de politie en ontbindt het huurcontract.
  • Inschrijving in Basisregistratie Personen (BRP). Bewoners/huurders moeten zichzelf inschrijven bij de gemeente waar ze gaan wonen. Vraag hier een bewijs van.

 vve 010 ondermijning


vve 010 videoInformatieve video's

Voorlichtingsbijeenkomst Noordeloos:

Flikken Rotterdam:

check vve010Direct misstanden melden?

Meldingen van (vermoedelijke) misstanden kunt u doorgeven aan:

  • Politie: 112 bij spoed, 0900-8844 geen spoed
  • Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
  • Hennepteam gemeente: 06-20133289
  • Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gemeente Rotterdam

logo gemeente rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft een pagina met praktische tips en regels voor goede verhuur van een woning. Het voldoen aan een aantal richtlijnen voorkomt problemen en schept duidelijkheid.

Bezoek de pagina met tips

Politie

logo politie vve 010

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De politie zet op deze pagina een aantal voorbeelden op een rij om deze vorm van criminaliteit makkelijker te herkennen.

Bezoek de pagina ‘Ondermijning’

loading